Článek
Postup
01.
Rozinky s rumem přiveďte na plotně či v mikrovlnce k varu a nechte nabobtnat. Marcipán pokrájejte na malé kousky. Pokud rozinky nebo marcipán vynecháte, dejte do těsta víc cukru, obojí slouží k jeho doslazení. Mrkev, zázvor a citronovou kůru (jen její žlutou část) nastrouhejte najemno. Pekáček vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
02.
Olej prošlehejte s cukrem a postupně vmíchejte vejce, smetanu, mouku, kypřicí prášek, perníkové koření, sůl, zázvor, citronovou kůru, mrkev, marcipán a rozinky. Těsto vlijte do připravené formy a při 160 °C pečte asi 45 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Uvolněte z formy a nechte na mřížce vychladnout.
03.
Ricottu (lze použít i mascarpone či žervé) oslaďte medem, ochuťte trochou citronové šťávy a natřete na vychladlý koláč. Na závěr posypejte mandlovými lupínky a máte hotovo!
Mrkvové dezerty jsou bezvadné, protože jim mrkev dodá šťavnatost, barvu i sladkost. Kromě klasického mrkvové dortu zkuste i křehké mrkvové rohlíčky s povidly, jsou výtečné!