Hlavní obsah
3,1
(468)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Sem tam se sice ještě najde někdo, kdo mrkvové dorty nemusí, ale jakmile ochutná, nejspíš odvolá, co odvolal, a slíbí, co slíbil. Tento hrníčkový dort je totiž krásně vláčný i třetí den, voní po skořici, a ještě na něj ani nepotřebujete máslo, peče se totiž jen z oleje. Takže recept opravdu jednoduchý!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Dort
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 ks vejce
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 3 hrnky mrkve
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 špetka soli
Krém
  • 250 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy
Mrkvičky
  • 100 g marcipánu
  • potravinářské barvivo
Článek

Postup

01.

Mrkev (6 středních kusů) oloupejte a nastrouhejte na jemno. Pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít. Hrníček používám o 250 ml.

Foto: Greta Blumajerová

Mrkve oloupejte a nastrouhejte na jemnoFoto: Greta Blumajerová

02.

Olej prošlehejte s cukrem, skořicí a zázvorem, přidejte kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část), postupně zapracujte vajíčka a prosátou mouku, sodu a sůl a nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a jemně mleté vlašské, lískové nebo pekanové ořechy.

Foto: Greta Blumajerová

Z citronu strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká. A mouku nezapomeňte prosít, těsto bude nadýchanějšíFoto: Greta Blumajerová

03.

Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy a pečte asi hodinu při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby povrch korpusu v troubě moc tmavl, přikryjte ho pečicím papírem. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Foto: Greta Blumajerová

Množství těsta vystačí na jeden klasický korpus o průměru 22 cmFoto: Greta Blumajerová

04.

Mezitím medem nebo cukrem oslaďte krémový sýr a ochuťte trochou šťávy z citronu, který vám zbyl z přípravy těsta.

Foto: Greta Blumajerová

Žervé ochuťte jen trochou medu a citronové šťávyFoto: Greta Blumajerová

05.

Nyní se pusťte do mrkviček na ozdobu. Většinu marcipánu  obarvěte kapičkou potravinářského barviva na oranžovo a kousek na zeleno na lístky. Rozdělte na 12 kusů a vytvarujte z nich mrkvičky. Párátkem nebo nožem naznačte rýhy a ze zelené hmoty vytvořte nať.

Foto: Greta Blumajerová

Dort ozdobte roztomilými marcipánovými mrkvičkamiFoto: Greta Blumajerová

06.

Druhá možnost je vynechat zelenou a do mrkviček zapíchat trochu čerstvé natě z mrkve.

Foto: Greta Blumajerová

Lístky udělejte z marcipánu nebo snítky pravé mrkvové natěFoto: Greta Blumajerová

07.

Vychladlý korpus pomažte krémem (případně jednou prokrojte a polovinu krému použijte jako náplň) a až těsně před podáváním, aby nezvlhly a nepustily barvu, ozdobte mrkvičkami.

Foto: Greta Blumajerová

Já koláč ozdobila jen navrchu, ale klidně ho jednou prokrojte a polovinu krému použijte jako náplňFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Dortík je díky mrkvi a ořechům krásně vláčný i třetí den. A když je vlastně ze zeleniny...Foto: Greta Blumajerová

Pečete občas ze zeleniny? U nás vedle mrkváče jednoznačně vede vláčný čokoládový koláč s červenou řepou a perníková cuketová bábovka.

Načítám