Článek
Postup
01.
Mrkev (6 středních kusů) oloupejte a nastrouhejte na jemno. Pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít. Hrníček používám o 250 ml.

Mrkve oloupejte a nastrouhejte na jemnoFoto: Greta Blumajerová
02.
Olej prošlehejte s cukrem, skořicí a zázvorem, přidejte kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část), postupně zapracujte vajíčka a prosátou mouku, sodu a sůl a nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a jemně mleté vlašské, lískové nebo pekanové ořechy.

Z citronu strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká. A mouku nezapomeňte prosít, těsto bude nadýchanějšíFoto: Greta Blumajerová
03.
Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy a pečte asi hodinu při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby povrch korpusu v troubě moc tmavl, přikryjte ho pečicím papírem. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Množství těsta vystačí na jeden klasický korpus o průměru 22 cmFoto: Greta Blumajerová
04.
Mezitím medem nebo cukrem oslaďte krémový sýr a ochuťte trochou šťávy z citronu, který vám zbyl z přípravy těsta.

Žervé ochuťte jen trochou medu a citronové šťávyFoto: Greta Blumajerová
05.
Nyní se pusťte do mrkviček na ozdobu. Většinu marcipánu obarvěte kapičkou potravinářského barviva na oranžovo a kousek na zeleno na lístky. Rozdělte na 12 kusů a vytvarujte z nich mrkvičky. Párátkem nebo nožem naznačte rýhy a ze zelené hmoty vytvořte nať.

Dort ozdobte roztomilými marcipánovými mrkvičkamiFoto: Greta Blumajerová
06.
Druhá možnost je vynechat zelenou a do mrkviček zapíchat trochu čerstvé natě z mrkve.

Lístky udělejte z marcipánu nebo snítky pravé mrkvové natěFoto: Greta Blumajerová
07.
Vychladlý korpus pomažte krémem (případně jednou prokrojte a polovinu krému použijte jako náplň) a až těsně před podáváním, aby nezvlhly a nepustily barvu, ozdobte mrkvičkami.

Já koláč ozdobila jen navrchu, ale klidně ho jednou prokrojte a polovinu krému použijte jako náplňFoto: Greta Blumajerová

Dortík je díky mrkvi a ořechům krásně vláčný i třetí den. A když je vlastně ze zeleniny...Foto: Greta Blumajerová
Pečete občas ze zeleniny? U nás vedle mrkváče jednoznačně vede vláčný čokoládový koláč s červenou řepou a perníková cuketová bábovka.