Článek
Postup
01.
Mrkev (6 středních kusů) oloupejte a nastrouhejte na jemno. Pokud máte robota se strouhacím nástavcem, neváhejte ho použít. Hrníček používám o 250 ml.
02.
Olej prošlehejte s cukrem, skořicí a zázvorem, přidejte kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část), postupně zapracujte vajíčka a prosátou mouku, sodu a sůl a nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a jemně mleté vlašské, lískové nebo pekanové ořechy.
03.
Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy a pečte asi hodinu při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby povrch korpusu v troubě moc tmavl, přikryjte ho pečicím papírem. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.
04.
Mezitím medem nebo cukrem oslaďte krémový sýr a ochuťte trochou šťávy z citronu, který vám zbyl z přípravy těsta.
05.
Nyní se pusťte do mrkviček na ozdobu. Většinu marcipánu obarvěte kapičkou potravinářského barviva na oranžovo a kousek na zeleno na lístky. Rozdělte na 12 kusů a vytvarujte z nich mrkvičky. Párátkem nebo nožem naznačte rýhy a ze zelené hmoty vytvořte nať.
06.
Druhá možnost je vynechat zelenou a do mrkviček zapíchat trochu čerstvé natě z mrkve.
07.
Vychladlý korpus pomažte krémem (případně jednou prokrojte a polovinu krému použijte jako náplň) a až těsně před podáváním, aby nezvlhly a nepustily barvu, ozdobte mrkvičkami.
Pečete občas ze zeleniny? U nás vedle mrkváče jednoznačně vede vláčný čokoládový koláč s červenou řepou a perníková cuketová bábovka.