Článek
Postup
01.
Brusinky namočte do rumu nebo amaretta klidně den předem, jinak je v den pečení společně přiveďte k varu a nechte nabobtnat, než si připravíte zbytek těsta. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno, formu na biskupský chlebíček si vyložte zmuchlaným a rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
02.
Slunečnicový olej, rozpuštěné máslo nebo kokosový tuk prošlehejte s cukrem, skořicí, zázvorem, muškátem a solí a postupně zapracujte vejce, smetanu, mouku, kokos, kypřicí prášek, mrkev a brusinky i s rumem, který se nevsákl.
03.
Těsto vlijte do připravené formy a pečte asi 40 minut, hotový chlebíček poznáte, až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte ještě 15 minut dojít v otevřené troubě a poté vyklopte na mřížku. Podávejte jen tak nebo s kopečkem vyšlehané smetany, s oslazeným žervé či tvarohem.
Možné obměny: Příště můžete přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, čerstvý zázvor, brusinky vyměňte za rozinky, kokos za mleté vlašské ořechy nebo smetanu za smetanový jogurt.
Jestli vás baví sladké s trochou zeleniny, určitě vyzkoušejte i extra vláčný řepový koláč s čokoládou nebo perníkovou cuketovou bábovku!