Článek
Postup
01.
Připravte si formu: vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení. Ověřte si její velikost – recept je na formu s průměrem 26 cm. Máte-li menší, použijte pekáček, jinak se koláč uprostřed dobře nepropeče.
02.
Ve velké míse dobře promíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, mleté mandle, citronovou kůru, prášek do pečiva a sůl. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
03.
Ve druhé míse metličkou vyšlehejte jogurt, vejce a olivový olej tak, aby vznikla hladká hmota. Promíchejte ji s moučnou směsí a vlijte do formy. Povrch hustě poklaďte omytým hroznovým vínem a jehličkami rozmarýnu.
04.
Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, až povrch zezlátne a na zapíchnuté špejli nezůstanou žádné drobečky. Nechte vychladnout a lehounce poprašte moučkovým cukrem.
Můj tip: Podávejte s kopečkem zakysané smetany a kapkou medu. Nejvíc se hodí rozmarýnový med.
Láká vás neobvyklý moučník? Vyzkoušejte i štrúdl plněný hroznovým vínem anebo koláč s kokosem a hrozny.