Hlavní obsah
3,3
(104)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Spojte podzimní chutě jablek, zázvoru a skořice do neuvěřitelně vláčného koláče. Slazený je hlavně datlemi, které mu dodávají lehce karamelovou chuť a šťavnatost. Na pohled nenápadný, ale chuťově nepřekonatelný!

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 200 g datlí
  • 125 g másla
  • 80 g hnědého přírodního cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 2 ks vejce
  • 200 g špaldová mouka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks jablek
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
Na polevu
  • 14 ks datlí
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Vypeckované datle zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat, než si připravíte zbytek. Dvě střední jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.

02.

Dobře změklé nebo rozehřáté máslo utřete s co nejtmavším třtinovým cukrem, na pečení je výborný třeba tmavý muscovado. Vmíchejte pořádnou špetku soli, skořici (nebo i další koření – perníkové, hřebíček, badyán...) a vajíčka.

03.

Datle sceďte a nožem nasekejte na kousky. Do těsta nakonec zapracuje špaldovou nebo klasickou bílou mouku, kypřicí prášek, jablka, zázvor a datle.

04.

Rozetřete do koláčové formy vyložené zmuchlaným pečicím papírem (díky zmuchlání se lépe dostane do rohů formy) a pečte asi 40 minut při 170 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

05.

Jestli chcete, potřete koláč ještě datlovou polevou. Tu připravíte tak, že asi 14 vypeckovaných datlí zalijete vroucí vodou, necháte 20 minut nabobtnat, scedíte a rozmixujete (klidně tyčovým mixérem) spolu s holandským kakaem a trochou dobrého rumu na hladkou pastu. Hodí se i krémová poleva z žervé, kterou jsme připravovali na tento dýňový dort.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie11 425,74 kJ
Bílkoviny50,12 g
Tuky119,21 g
Sacharidy356,52 g
Sůl1,92 g
SAFA56,43 g
Vláknina36,02 g
Cukry175,3 g
Související témata:

Načítám