Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.
02.
Z dýně vydlabejte semínka a neoloupanou ji pokrájejte na kostky.
03.
Posypejte cukrem a při 200 °C pečte asi 20 minut doměkka, během pečení jednou zamíchejte. Kdyby se připalovala, pokropte ji trochou vody.
04.
Kousky spolu s kysanou smetanou rozmixujte na pyré.
05.
Změklé máslo (čtvrtku 250 g kostky) utřete s cukrem, solí a kořením a vmíchejte vejce a pyré.
06.
Přidejte prosátou mouku a sodu nebo kypřicí prášek.
07.
Do těsta vmíchejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové fleky (trochu si schovejte na posypání) a polovinu rozetřete do vymazané a vysypané formy.
08.
Zbytek těsta obarvěte kakaem, rozetřete na dýňovou vrstvu a těsto několikrát projeďte párátkem, abyste vytvořili lehké mramorování.
09.
Posypejte zbylou čokoládou a pečte asi 40 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.
Z druhé půlky dýně uvařte dýňové rizoto, dýňovou polévku nebo třeba dýňovou hořčici. Případně ji upečte celou a pyré použijte do jiného moučníku.