Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Dýně vám bude stačit půlka, ale klidně ji upečte celou a pyré si zamrazte do jiného dezertuFoto: Jakub Jurdič
02.
Z dýně vydlabejte semínka a neoloupanou ji pokrájejte na kostky.

Hokkaido nemusíte loupat, jiné druhy anoFoto: Jakub Jurdič
03.
Posypejte cukrem a při 200 °C pečte asi 20 minut doměkka, během pečení jednou zamíchejte. Kdyby se připalovala, pokropte ji trochou vody.

Kostičky pocukrujte a upečte doměkkaFoto: Jakub Jurdič
04.
Kousky spolu s kysanou smetanou rozmixujte na pyré.

Aby se vám dýně lépe mixovala, přidejte k ní smetanuFoto: Jakub Jurdič
05.
Změklé máslo (čtvrtku 250 g kostky) utřete s cukrem, solí a kořením a vmíchejte vejce a pyré.

Pyré těsto krásně obarví i ochutíFoto: Jakub Jurdič
06.
Přidejte prosátou mouku a sodu nebo kypřicí prášek.

Mouku je vždy lepší prosítFoto: Jakub Jurdič
07.
Do těsta vmíchejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové fleky (trochu si schovejte na posypání) a polovinu rozetřete do vymazané a vysypané formy.

Já použila čokofleky z čokolády s 50% kakaaFoto: Jakub Jurdič
08.
Zbytek těsta obarvěte kakaem, rozetřete na dýňovou vrstvu a těsto několikrát projeďte párátkem, abyste vytvořili lehké mramorování.

Díky kakau bude chlebíček dvoubarevnýFoto: Jakub Jurdič
09.
Posypejte zbylou čokoládou a pečte asi 40 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Nechte si trochu čokolády na posypání, chlebíček tak bude lépe vypadatFoto: Jakub Jurdič

Dýňovo-čokoládový chlebíček je krásně vláčný i další dva dnyFoto: Jakub Jurdič
Z druhé půlky dýně uvařte dýňové rizoto, dýňovou polévku nebo třeba dýňovou hořčici. Případně ji upečte celou a pyré použijte do jiného moučníku.