Hlavní obsah
3,0
(355)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dýňové pyré si klidně připravte ve větším do zásoby a zbytek zamrazte, bude se vám hodit do spousty dalších dezertů! A třeba dnešní hrníčkový chlebíček s kysanou smetanou je díky němu nejen krásně oranžový, ale i neuvěřitelně vláčný.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Dýňové pyré
  • 1/2 kg dýně
  • 2 lžíce cukru krupice
Těsto
  • 1/4 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 ks vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 hrstka čokolády na vaření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Jakub Jurdič

Dýně vám bude stačit půlka, ale klidně ji upečte celou a pyré si zamrazte do jiného dezertuFoto: Jakub Jurdič

02.

Z dýně vydlabejte semínka a neoloupanou ji pokrájejte na kostky.

Foto: Jakub Jurdič

Hokkaido nemusíte loupat, jiné druhy anoFoto: Jakub Jurdič

03.

Posypejte cukrem a při 200 °C pečte asi 20 minut doměkka, během pečení jednou zamíchejte. Kdyby se připalovala, pokropte ji trochou vody.

Foto: Jakub Jurdič

Kostičky pocukrujte a upečte doměkkaFoto: Jakub Jurdič

04.

Kousky spolu s kysanou smetanou rozmixujte na pyré.

Foto: Jakub Jurdič

Aby se vám dýně lépe mixovala, přidejte k ní smetanuFoto: Jakub Jurdič

05.

Změklé máslo (čtvrtku 250 g kostky) utřete s cukrem, solí a kořením a vmíchejte vejce a pyré.

Foto: Jakub Jurdič

Pyré těsto krásně obarví i ochutíFoto: Jakub Jurdič

06.

Přidejte prosátou mouku a sodu nebo kypřicí prášek.

Foto: Jakub Jurdič

Mouku je vždy lepší prosítFoto: Jakub Jurdič

07.

Do těsta vmíchejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové fleky (trochu si schovejte na posypání) a polovinu rozetřete do vymazané a vysypané formy.

Foto: Jakub Jurdič

Já použila čokofleky z čokolády s 50% kakaaFoto: Jakub Jurdič

08.

Zbytek těsta obarvěte kakaem, rozetřete na dýňovou vrstvu a těsto několikrát projeďte párátkem, abyste vytvořili lehké mramorování.

Foto: Jakub Jurdič

Díky kakau bude chlebíček dvoubarevnýFoto: Jakub Jurdič

09.

Posypejte zbylou čokoládou a pečte asi 40 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Foto: Jakub Jurdič

Nechte si trochu čokolády na posypání, chlebíček tak bude lépe vypadatFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dýňovo-čokoládový chlebíček je krásně vláčný i další dva dnyFoto: Jakub Jurdič

Z druhé půlky dýně uvařte dýňové rizoto, dýňovou polévku nebo třeba dýňovou hořčici. Případně ji upečte celou a pyré použijte do jiného moučníku.

Načítám