Článek
Postup
01.
Cuketu důkladně opláchněte, odkrojte oba konce a i se slupkou ji nahrubo nastrouhejte. Nechte zatím stranou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pak nechte trochu zchladnout.
02.
Vejce vyšlehejte s postupným přidáváním cukru do světlé pěny. Pomalu vmíchejte jogurt, vanilkový extrakt a olej. Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao. Vše pořádně promíchejte.
DALŠÍ SKVĚLÉ MOUČNÍKY V CHLEBÍČKOVÉ FORMĚ
03.
Obě směsi spojte a nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, pečlivě vyždímanou cuketu a nahrubo nasekané ořechy – část si ponechejte na posypání povrchu. Použila jsem směs mandlí, lískových a vlašských ořechů.
04.
Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Formou pak lehce poklepejte a těsto v ní tak urovnejte. Povrch bohatě posypejte celými i nahrubo nasekanými ořechy. Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 50 minut.
05.
Hotový chlebíček nechte chvilku stát ve formě. Pak jej opatrně vyklopte a nechte vychladnout – nejlépe na kovové mřížce. Krájejte na širší plátky a podávejte dle libosti k snídani nebo jako dezert k odpolední kávě.
Používáte často chlebíčkovou formu? Vyzkoušejte slaný pikantní olivový chlebíček.