Článek
Postup
01.
Bílky ušlehejte dotuha. Změklé máslo pak (klidně stejným šlehačem) šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do světlého krému. Vmíchejte vanilku a sůl a střídavě pak opatrně zapracujte kakao s kypřicím práškem a mletými ořechy.
02.
Těsto rozetřete do pečicím papírem vyložené formy a při 170 °C pečte 30 až 40 minut, až povrch zpevní. Dávejte pozor, abyste koláč nepřesušili – může se zdát lehce nedopečený, ale po vychladnutí ještě zatuhne.
03.
Po vychladnutí posypejte kakaem a sekanými lískovými oříšky či čokoládovými hoblinkami nebo třeba přelijte čokoládovou polevou a podávejte s ušlehanou smetanou, která je ke koláči přímo božská.
Tip: Pokud máte neloupané lískové ořechy vcelku, nejdříve je na pánvi v troubě nasucho opražte a v utěrce z nich pak oloupejte slupky. Snadný návod, jak oloupat ořechy, najdete v receptu na domácí nutellu.
Lískové oříšky jsou na sladko prostě skvělé! Zkuste s nimi i tradiční linecký koláč nebo pomerančovou babku z kynutého těsta.