Hlavní obsah
3,0
(660)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Milujete trdelník, ale na poutích a trzích se vám zdá předražený a na to, abyste ho vyrobili doma, nemáte formičky ani náladu? Roztáhněte těsto na plech! Přidejte nasekané ořechy a po upečení ho nakrájejte na kousky. Chutná lépe než kupovaný, je ho opravdu hodně a ještě vám nádherně provoní celý byt.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 380 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 200 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 20 g droždí
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/4 lžičky soli
K dokončení
  • 2 ks bílku
  • 1 hrnek ořechů
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička skořice
Článek

Nemáte trdlo ani jinou formu na trdelník? Nevadí, upečte si ho jednoduše na plechu a nakrájejte na řezy. Je vynikající, není s ním tolik práce a je ho opravdu hodně! Navíc ho můžete jíst se zmrzlinou, polít čokoládovou polevou nebo pomazat marmeládou a máte dobrotu jako z trhu, jen za zlomek ceny.

Postup

01.

Zahřejte mléko na teplotu těla. Polovinu odlijte, přidejte k němu rozdrobené droždí a lžíci cukru a nechte vzejít kvásek, postačí mu 10 až 15 minut. Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?

02.

Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a na kraj mísy přidejte i sůl.

Tip: Soli se nebojte a opravdu přidejte víc než obligátní špetku. Sladké máslové kynuté těsto je bez dostatečného množství soli fádní a nevýrazné. Na odměření soli použijte malou kávovou lžičku a do těsta přidejte čtvrt lžičky.

03.

Oddělte žloutky od bílků. V mouce udělejte důlek a přidejte do něj vzešlý kvásek a zbytek mléka, rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujte hladké těsto. Těsto je spíš volnější a potřebuje delší hnětení, buďte trpěliví, a i když se vám bude zdát, že je v něm málo mouky, dopřejte mu čas.  

04.

Až se těsto začne odlepovat od stěn mísy, přeložte ho na pracovní plochu posypanou trochou mouky a ještě krátce ručně propracujte. Zformujte bochánek, posypejte ho trochou mouky, přeložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem, může to trvat i hodinu. 

05.

Mezitím nasekejte nahrubo ořechy. Vykynuté těsto krátce propracujte a na papíru na pečení ho rozválejte na tenčí placku o velikosti plechu. Společně s papírem těsto přeložte na plech, přikryjte a nechte ještě krátce nakynout, mezitím rozpalte troubu na 200 °C.

Tip: Můžete dát jakékoliv oblíbené ořechy nebo jejich směs. Použila jsem mandle a vlašáky a nakonec jsem přidala i pár mandlových lupínků.

06.

Až bude trouba rozpálená, krátce našlehejte odložené bílky a těsto jimi dobře potřete. Povrch posypejte ořechy a vložte do trouby. Stáhněte teplotu na 180 °C a pečte asi 30 až 35 minut dozlatova. Po upečení ihned poprašte moučkovým cukrem smíchaným se špetkou skořice, nechte zchladnout a až poté nakrájejte na kousky a podávejte. 

Recepty na plech jsou mimořádně oblíbené a také praktické. Vyzkoušejte jednoduchý medovník na plech anebo krtkův dort na plechu. Skvělé jsou i fit Míša řezy na plech.

Energetická hodnota celkem - 1 plech
Energie14 141,16 kJ
Bílkoviny83,37 g
Tuky142,34 g
Sacharidy432,54 g
Sůl2,07 g
SAFA41,38 g
Vláknina22,29 g
Cukry147,47 g

Načítám