Článek
Nemáte trdlo ani jinou formu na trdelník? Nevadí, upečte si ho jednoduše na plechu a nakrájejte na řezy. Je vynikající, není s ním tolik práce a je ho opravdu hodně! Navíc ho můžete jíst se zmrzlinou, polít čokoládovou polevou nebo pomazat marmeládou a máte dobrotu jako z trhu, jen za zlomek ceny.
Postup
01.
Zahřejte mléko na teplotu těla. Polovinu odlijte, přidejte k němu rozdrobené droždí a lžíci cukru a nechte vzejít kvásek, postačí mu 10 až 15 minut. Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?
02.
Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho chvíli zchladnout. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a na kraj mísy přidejte i sůl.
Tip: Soli se nebojte a opravdu přidejte víc než obligátní špetku. Sladké máslové kynuté těsto je bez dostatečného množství soli fádní a nevýrazné. Na odměření soli použijte malou kávovou lžičku a do těsta přidejte čtvrt lžičky.
03.
Oddělte žloutky od bílků. V mouce udělejte důlek a přidejte do něj vzešlý kvásek a zbytek mléka, rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujte hladké těsto. Těsto je spíš volnější a potřebuje delší hnětení, buďte trpěliví, a i když se vám bude zdát, že je v něm málo mouky, dopřejte mu čas.
04.
Až se těsto začne odlepovat od stěn mísy, přeložte ho na pracovní plochu posypanou trochou mouky a ještě krátce ručně propracujte. Zformujte bochánek, posypejte ho trochou mouky, přeložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem, může to trvat i hodinu.
05.
Mezitím nasekejte nahrubo ořechy. Vykynuté těsto krátce propracujte a na papíru na pečení ho rozválejte na tenčí placku o velikosti plechu. Společně s papírem těsto přeložte na plech, přikryjte a nechte ještě krátce nakynout, mezitím rozpalte troubu na 200 °C.
Tip: Můžete dát jakékoliv oblíbené ořechy nebo jejich směs. Použila jsem mandle a vlašáky a nakonec jsem přidala i pár mandlových lupínků.
06.
Až bude trouba rozpálená, krátce našlehejte odložené bílky a těsto jimi dobře potřete. Povrch posypejte ořechy a vložte do trouby. Stáhněte teplotu na 180 °C a pečte asi 30 až 35 minut dozlatova. Po upečení ihned poprašte moučkovým cukrem smíchaným se špetkou skořice, nechte zchladnout a až poté nakrájejte na kousky a podávejte.
Recepty na plech jsou mimořádně oblíbené a také praktické. Vyzkoušejte jednoduchý medovník na plech anebo krtkův dort na plechu. Skvělé jsou i fit Míša řezy na plech.