Hlavní obsah
3,0
(133)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Voňavé skořicové rolky asi znáte, ale pokud nepoužijete opravdu hodně másla, můžou být trochu suché. To ale snadno vyřešíte přidáním nastrouhané mrkve a rozinek. Zeleninu v náplni ani nepoznáte, ale šneci budou hned o poznání vláčnější.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 5 hrnků hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 ks vejce
  • 1/4 kostky másla
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 2 ks mrkve
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 kostky másla
  • 1 hrst rozinek
Poleva
  • 4 lžíce čerstvého krémového sýru
  • 6 lžic cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí nebo plnotučném mléce a nechte chvíli vzejít, než si připravíte zbytek.

02.

Mouku smíchejte se solí, citronovou kůrou a vejci, přidejte podmáslí a nakonec rozpuštěné máslo. Asi 10 minut hněťte, až vznikne hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout.

03.

Mezitím nastrouhejte 2 střední mrkve a smíchejte je s kořením, cukrem a rozpuštěným máslem.

Foto: Autorka

Šneci ještě hezky nakynou, takže jim nechte dostatečné rozestupyFoto: Autorka

04.

Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tenka, potřete náplní, posypejte rozinkami nebo sekanými ořechy, srolujte a pokrájejte na asi 2 cm kolečka. Ty skládejte do pečicím papírem vyloženého pekáče. Nechávejte dostatečné rozestupy, šneky ještě nakynou. Nechte opět hodinu v teple kynout a poté pečte 25 až 35 minut při 180 °C.

Foto: Autorka

Mrkev dodá náplni na vláčnosti, ale díky koření ji v ní skoro ani nepoznáteFoto: Autorka

05.

Vychladlé šneky pocákejte polevou ze žervé nebo čerstvého krémového sýru s cukrem a vanilkou. Podle typu sýru můžete zředit trochou mléka nebo citronové šťávy.

Foto: Autorka

Nejtěžší na pečení skořicových rolek je bezpochyby vydržet, než alespoň trochu vychladnouFoto: Autorka

Věděli jste, že z mrkve uděláte i skvělou náplň do buchet? Vyzkoušejte vláčné mrkvance!

Načítám