Článek
Postup
01.
Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí nebo plnotučném mléce a nechte chvíli vzejít, než si připravíte zbytek.
02.
Mouku smíchejte se solí, citronovou kůrou a vejci, přidejte podmáslí a nakonec rozpuštěné máslo. Asi 10 minut hněťte, až vznikne hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout.
03.
Mezitím nastrouhejte 2 střední mrkve a smíchejte je s kořením, cukrem a rozpuštěným máslem.
04.
Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tenka, potřete náplní, posypejte rozinkami nebo sekanými ořechy, srolujte a pokrájejte na asi 2 cm kolečka. Ty skládejte do pečicím papírem vyloženého pekáče. Nechávejte dostatečné rozestupy, šneky ještě nakynou. Nechte opět hodinu v teple kynout a poté pečte 25 až 35 minut při 180 °C.
05.
Vychladlé šneky pocákejte polevou ze žervé nebo čerstvého krémového sýru s cukrem a vanilkou. Podle typu sýru můžete zředit trochou mléka nebo citronové šťávy.
Věděli jste, že z mrkve uděláte i skvělou náplň do buchet? Vyzkoušejte vláčné mrkvance!