Článek
Postup
01.
Chemicky neošetřené pomeranče vložte do vroucí vody a hodinu povařte. Vyndejte, nechte vychladnout a poté rozmixujte.
02.
Vejce prošlehejte s cukrem, vmíchejte mouku, mandle, kypřicí prášek a rozmixované pomeranče a vlijte na pekáč vyložený pečicím papírem.
03.
Pečte 40 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.
04.
Mezitím asi deset minut povařte na hustý sirup šťávu ze dvou pomerančů a cukr. Vmíchejte růžovou vodu a ihned nalijte na vychladlý koláč a případně dozdobte nasekanými pistáciemi a sušenými růžemi. Uchovávejte v chladu.
Tip: Sušené růže i růžovou vodu koupíte v orientálních potravinách. Voda je vyrobena z okvětních plátků růží a bude se vám hodit do orientálních sladkostí, domácí kosmetiky i k ovonění pot-pourri.
Jaký byl nejexotičtější dezert, který jste kdy ochutnali?