Hlavní obsah
3,2
(35)

Upečte si snadný a efektní koláč s chutí Orientu: z mandlí, celých šťavnatých pomerančů a sladkého sirupu. Lehounce voní po růžové vodě a je krásně vláčný i třetí den.

15 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Koláč
  • 3 ks pomeranče
  • 200 g cukru krupice
  • 300 g mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 6 ks vejce
Sirup
  • 2 ks pomeranče
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce růžové vody
K dokončení
  • 1 hrst pistácií
  • sušené růže
Článek

Postup

01.

Chemicky neošetřené pomeranče vložte do vroucí vody a hodinu povařte. Vyndejte, nechte vychladnout a poté rozmixujte.

02.

Vejce prošlehejte s cukrem, vmíchejte mouku, mandle, kypřicí prášek a rozmixované pomeranče a vlijte na pekáč vyložený pečicím papírem.

03.

Pečte 40 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

04.

Mezitím asi deset minut povařte na hustý sirup šťávu ze dvou pomerančů a cukr. Vmíchejte růžovou vodu a ihned nalijte na vychladlý koláč a případně dozdobte nasekanými pistáciemi a sušenými růžemi. Uchovávejte v chladu.

Tip: Sušené růže i růžovou vodu koupíte v orientálních potravinách. Voda je vyrobena z okvětních plátků růží a bude se vám hodit do orientálních sladkostí, domácí kosmetiky i k ovonění pot-pourri.

Jaký byl nejexotičtější dezert, který jste kdy ochutnali?

Načítám