Hlavní obsah
3,2
(139)

Bábovka nás nikdy neomrzí – může být pokaždé jiná, v podstatě na ní není co zkazit a ještě je snadná na přípravu. Teď v zimě doporučujeme kombinaci vláčného jablečného těsta, voňavé skořice a slaďounkého karamelu.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 100 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 3 ks vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
  • 2 ks jablek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky skořice
Karamelová poleva (lze vynechat)
  • 100 g cukru krupice
  • 40 ml vody
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka skořice
Článek

Postup

01.

Rozpuštěné máslo smíchejte s cukrem, skořicí, citronovou kůrou, vajíčky, moukou a kypřicím práškem. V případě potřeby zřeďte trochou mléka, ale těsto by mělo zůstat dost husté.

02.

Jablka oloupejte, vyndejte z nich jadřince a pokrájejte na kostičky. Smíchejte se lžící mouky – to způsobí, že v těstě zůstanou rovnoměrně rozprostřená.

03.

Vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi hodinu při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

04.

Cukr s vodou svařte za občasného míchání na zlatý karamel (trvá to déle, než kdybyste použili samotný cukr, ale karamel pak nehrudkuje), přidejte sůl, skořici a ohřátou smetanu a ještě pár minut povařte na hustý sirup.

05.

Před podáváním bábovku tímto sirupem přelijte.

Související témata:

Načítám