Článek
Postup
01.
Hrnek o objemu 250 ml. Sušené brusinky nebo rozinky nechte den předem nabobtnat v rumu nebo je s ním krátce zahřejte, aby se nasákly. Ořechy nasekejte nahrubo, mrkev (350 g) nastrouhejte najemno.
02.
Změklé máslo (125 g) nebo rostlinný olej prošlehejte s cukrem a postupně zapracujte vejce, jogurt (180 g), všechno koření (nebo perníkovou směs), mouku (260 g), kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. Přidejte brusinky, mrkev a ořechy.
03.
Vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.
04.
Smíchejte suroviny na polevu (místo medu dejte klidně moučkový cukr) a natřete na bábovku. Pokud chcete, aby po ní spíše stékala, zřeďte ji trochou rozpuštěného másla, případně mlékem. Vajíčky ozdobte až těsně před podáváním – cukrová poleva vlhkem změkne a pouští trochu barvu.
Bábovku klidně ozdobte jen sekanými ořechy, škrabkou vytvořenými plátky mrkve nebo roztomilými marcipánovými mrkvičkami. Návod na ně najdete v receptu na tento mrkvový dort s ořechy.