Článek
Léto je doba častějších návštěv. Ať už čekáte, že vám zaklepou na dveře vnoučata, nebo toužíte překvapit svého milého, receptem na voňavou jablkovou bábovku s pekanovými ořechy nikoho nezklamete. Provoní celý byt, díky jablkům je neskutečně vláčná a ořechy jí dodávají ještě lepší chuť. Neváhejte a začněte rozehřívat troubu!
Jablková bábovka s pekanovými ořechy
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 3 jablka, 70 g pekanových ořechů, 3 lžíce rumu, kůru a šťávu z ½ citronu, 4 vejce, 150 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml mléka, 80 ml rostlinného oleje, 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžíci prášku do pečiva, 1 lžíci skořice, 2 lžíce kakaa, máslo na vymazání, strouhaný kokos na vysypání formy
Postup: Nejprve vymažte formu máslem a vysypejte ji strouhaným kokosem. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Postrouhejte je citronovou kůrou a pokapejte citronovou šťávou. Přidejte rum, nahrubo nasekané pekanové ořechy a vše promíchejte.
Vedle v misce vyšlehejte celá vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem. Postupně přilijte olej a mléko a znovu zašlehejte. V jiné míse přidejte k prosáté mouce špetku soli, prášek do pečiva a skořici. Zamíchejte a přisypte k tekuté směsi. Na závěr přidejte také jablka s ořechy. Vše pořádně promíchejte. Ze vzniklé hmoty odlijte polovinu a přidejte k ní kakao. Do připravené formy lijte střídavě obě těsta.
Vložte formu do trouby a při 170 stupních pečte zhruba 50 minut. Hotovou bábovku zkontrolujte pomocí špejle.
Tip: Máte rádi rozinky? V tom případě je klidně přidejte. Nezapomeňte je však nejprve zahřát v rumu, budou mít lepší chuť i konzistenci.
PUSŤTE SE DO BÁBOVKY JEŠTĚ DNES
Jestli nemáte chuť na jablka, vyzkoušejte naši bábovku s mrkví a ananasem nebo čokoládový řepový dortík pečený v bábovkové formě. Jakou bábovku máte nejraději vy?