Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Pečené hrozny i sirup můžete vynechat, ale silně doporučujeme to nedělat! Víno vyberte klidně sladší, např.Merlot.
02.
Změklé máslo ušlehejte s cukrem a solí do pěny, zapracujte vajíčka a jogurt, a nakonec do těsta vmíchejte prosátou mouku, sodu a kakao. Zřeďte vínem a přidejte i lžičku rozpuštěné instantní kávy nebo malé silné espreso.
03.
Těsto rozdělte do dvou forem o průměru 18 až 22 cm vyložených pečicím papírem a pečte asi 35 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a každý korpus pak jednou prokrojte.
04.
Pořádnou hrst hroznů bez semínek pak dejte do trouby vyhřáté na 200 ° C a asi 20 minut je nechte opékat - díky pečení krásně zesládnou a zkaramelizují (to jste se ostatně mohli přesvědčit i v receptu na toto kuře s hrozny z jednoho hrnce).
05.
Mezitím (nebo klidně den předem) přelijte rozlámanou čokoládu ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte vychladnout. Poté ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte mascarpone a případně i ztužovač šlehačky, aby krém lépe držel. Další víno spolu s kořením a cukrem zprudka asi 15 minut povařte, aby se tekutina zredukovala a vznikl vám hustý sirup. Sceďte koření a nechte vychladnout.
06.
Teď už nezbývá než dort zkompletovat: korpusy pomažte krémem a mezi některé vrstvy rozdělte pečené hrozny.
07.
Těsně před podáváním ještě povrch pokapejte kořeněným sirupem a máte hotovo!
Tip: Jestli dort chystáte k narozeninám, vyrobte na něj vtipné stojánky na svíčky z korkových zátek. Jak na to, najdete v receptu na kakaovou bábovku s Merlotem.
Z čeho by byl váš vysněný narozeninový dort?