Hlavní obsah
3,6
(69)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Ani tisíc slov nepopíše kombinaci vláčného kakaového těsta, nadýchaného smetanového krému, karamelizovaných hroznů a voňavého svařákového sirupu...

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 150 g másla
  • 120 g hnědého cukru
  • 60 g kakaa
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžička instantní kávy
Krém
  • 100 g bílé čokolády
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
Svařáková poleva
  • 250 ml červeného vína
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 svitek skořice
  • 4 hlavičky hřebíčku
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hvězdička badyánu
Pečené hrozny
  • 1 hrnek hroznového vína
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Pečené hrozny i sirup můžete vynechat, ale silně doporučujeme to nedělat! Víno vyberte klidně sladší, např.Merlot.

Foto: Eva Malúšová

Na dort nepotřebujete žádné exotické ingredience, jen nemít předsudky použít červené víno do sladkého!Foto: Eva Malúšová

02.

Změklé máslo ušlehejte s cukrem a solí do pěny, zapracujte vajíčka a jogurt, a nakonec do těsta vmíchejte prosátou mouku, sodu a kakao. Zřeďte vínem a přidejte i lžičku rozpuštěné instantní kávy nebo malé silné espreso.

Foto: Eva Malúšová

Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny a postupně přidávejte i ostatní suroviny, včetně 250 ml vínaFoto: Eva Malúšová

03.

Těsto rozdělte do dvou forem o průměru 18 až 22 cm vyložených pečicím papírem a pečte asi 35 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a každý korpus pak jednou prokrojte.

Foto: Eva Malúšová

Těsto rozdělte do dvou forem, lépe a rychleji se tak upečeFoto: Eva Malúšová

04.

Pořádnou hrst hroznů bez semínek pak dejte do trouby vyhřáté na 200 ° C a asi 20 minut je nechte opékat - díky pečení krásně zesládnou a zkaramelizují (to jste se ostatně mohli přesvědčit i v receptu na toto kuře s hrozny z jednoho hrnce).

Foto: Eva Malúšová

Upečené víno nevypadá kdovíjak, ale chuťově vás příjemně překvapíFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím (nebo klidně den předem) přelijte rozlámanou čokoládu ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte vychladnout. Poté ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte mascarpone a případně i ztužovač šlehačky, aby krém lépe držel. Další víno spolu s kořením a cukrem zprudka asi 15 minut povařte, aby se tekutina zredukovala a vznikl vám hustý sirup. Sceďte koření a nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Nadýchaný krém s bílou čokoládou krásně ladí s vinným sirupem, který chutná a voní jako svařené vínoFoto: Eva Malúšová

06.

Teď už nezbývá než dort zkompletovat: korpusy pomažte krémem a mezi některé vrstvy rozdělte pečené hrozny.

Foto: Eva Malúšová

Nám se líbí krém jen mezi vrstvami dortu, ale samozřejmě si můžete díl nechat i na potření bokůFoto: Eva Malúšová

07.

Těsně před podáváním ještě povrch pokapejte kořeněným sirupem a máte hotovo!

Foto: Eva Malúšová

Voňavý svařákový sirup je dokonalou tečkou pro tento zimní dortFoto: Eva Malúšová

Tip: Jestli dort chystáte k narozeninám, vyrobte na něj vtipné stojánky na svíčky z korkových zátek. Jak na to, najdete v receptu na kakaovou bábovku s Merlotem.

Foto: Eva Malúšová

Odolali byste kousku takového dortu?Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Těsto je krásně vláčné a hodně kakaové, takže spolu s nadýchaným krémem, zkaramelizovanými hrozny a kořeněným sirupem tvoří silnou kombinaciFoto: Eva Malúšová

Z čeho by byl váš vysněný narozeninový dort?

Související témata:

Načítám