Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Pečené hrozny i sirup můžete vynechat, ale silně doporučujeme to nedělat! Víno vyberte klidně sladší, např.Merlot.

Na dort nepotřebujete žádné exotické ingredience, jen nemít předsudky použít červené víno do sladkého!Foto: Eva Malúšová
02.
Změklé máslo ušlehejte s cukrem a solí do pěny, zapracujte vajíčka a jogurt, a nakonec do těsta vmíchejte prosátou mouku, sodu a kakao. Zřeďte vínem a přidejte i lžičku rozpuštěné instantní kávy nebo malé silné espreso.

Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny a postupně přidávejte i ostatní suroviny, včetně 250 ml vínaFoto: Eva Malúšová
03.
Těsto rozdělte do dvou forem o průměru 18 až 22 cm vyložených pečicím papírem a pečte asi 35 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a každý korpus pak jednou prokrojte.

Těsto rozdělte do dvou forem, lépe a rychleji se tak upečeFoto: Eva Malúšová
04.
Pořádnou hrst hroznů bez semínek pak dejte do trouby vyhřáté na 200 ° C a asi 20 minut je nechte opékat - díky pečení krásně zesládnou a zkaramelizují (to jste se ostatně mohli přesvědčit i v receptu na toto kuře s hrozny z jednoho hrnce).

Upečené víno nevypadá kdovíjak, ale chuťově vás příjemně překvapíFoto: Eva Malúšová
05.
Mezitím (nebo klidně den předem) přelijte rozlámanou čokoládu ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte vychladnout. Poté ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte mascarpone a případně i ztužovač šlehačky, aby krém lépe držel. Další víno spolu s kořením a cukrem zprudka asi 15 minut povařte, aby se tekutina zredukovala a vznikl vám hustý sirup. Sceďte koření a nechte vychladnout.

Nadýchaný krém s bílou čokoládou krásně ladí s vinným sirupem, který chutná a voní jako svařené vínoFoto: Eva Malúšová
06.
Teď už nezbývá než dort zkompletovat: korpusy pomažte krémem a mezi některé vrstvy rozdělte pečené hrozny.

Nám se líbí krém jen mezi vrstvami dortu, ale samozřejmě si můžete díl nechat i na potření bokůFoto: Eva Malúšová
07.
Těsně před podáváním ještě povrch pokapejte kořeněným sirupem a máte hotovo!

Voňavý svařákový sirup je dokonalou tečkou pro tento zimní dortFoto: Eva Malúšová
Tip: Jestli dort chystáte k narozeninám, vyrobte na něj vtipné stojánky na svíčky z korkových zátek. Jak na to, najdete v receptu na kakaovou bábovku s Merlotem.

Odolali byste kousku takového dortu?Foto: Eva Malúšová

Těsto je krásně vláčné a hodně kakaové, takže spolu s nadýchaným krémem, zkaramelizovanými hrozny a kořeněným sirupem tvoří silnou kombinaciFoto: Eva Malúšová
Z čeho by byl váš vysněný narozeninový dort?