Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Klobásu rozdělte na 4 části a každou z nich smotejte do šneka. Zpevněte je špejlí a lehce poprašte hladkou moukou. Pro ozdobu je můžete převázat jako balíček provázkem. Potřete z obou stran olejem. Zbytek oleje nalijte na plech a na něj klobásy položte. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova.
02.
Mezitím si připravte glazované šalotky - použít můžete i klasickou cibuli, musí být ale opravdu drobné. Oloupejte je a podle velikosti nechte vcelku nebo rozkrojte na poloviny. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a šalotky na něm opečte.
03.
Když začnou místy hnědnout, zasypte je cukrem a ten nechte zkaramelizovat. Když je cukr úplně rozpuštěný a karamel se hezky táhne za vařečkou, podlijte je balzamikem. Pozor, prská to! Na mírném ohni nechte tekutinu zredukovat na konzistenci sirupu.
04.
Opečenou klobásu podávejte s glazovanými šalotkami a bramborami, na vánoční tabuli ale snesou i méně výrazný bramborový salát.
Zkusíte šalotky letos udělat také?