Hlavní obsah
4,8
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ne, nehledejte v tom receptu klobásu udělanou úplně jinak, než jste zvyklí. Víme totiž, že klasické šneky jsou prostě nejoblíbenější. Máme pro vás ale super tip, jak si ji přece jen vylepšit!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Klobásy
  • 600 g vinné klobásy
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rostlinného oleje
Glazované cibulky
  • 400 g šalotky
  • 75 g másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml balzamikového octa
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Klobásu rozdělte na 4 části a každou z nich smotejte do šneka. Zpevněte je špejlí a lehce poprašte hladkou moukou. Pro ozdobu je můžete převázat jako balíček provázkem. Potřete z obou stran olejem. Zbytek oleje nalijte na plech a na něj klobásy položte. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova.

02.

Mezitím si připravte glazované šalotky - použít můžete i klasickou cibuli, musí být ale opravdu drobné. Oloupejte je a podle velikosti nechte vcelku nebo rozkrojte na poloviny. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a šalotky na něm opečte.

03.

Když začnou místy hnědnout, zasypte je cukrem a ten nechte zkaramelizovat. Když je cukr úplně rozpuštěný a karamel se hezky táhne za vařečkou, podlijte je balzamikem. Pozor, prská to! Na mírném ohni nechte tekutinu zredukovat na konzistenci sirupu.

04.

Opečenou klobásu podávejte s glazovanými šalotkami a bramborami, na vánoční tabuli ale snesou i méně výrazný bramborový salát.

Zkusíte šalotky letos udělat také?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie13 160,29 kJ
Bílkoviny68 g
Tuky237,3 g
Sacharidy188,74 g
Sůl13,28 g
SAFA87,19 g
Vláknina5,3 g
Cukry92,32 g
Související témata:

Načítám