Hlavní obsah
3,0
(141)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Opečený kotouč z vinné klobásy barvou a tvarem připomíná slunce, i proto se tradičně připravuje v čase zimního slunovratu. Receptů na přípravu je hodně. Zkuste naši verzi s hebkým vejcem! Taková klobása je chutná rovnou z pánve jako teplá večeře, můžete ji ale servírovat i studenou, nakrájenou na dílky, jako součást pohoštění pro hosty.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g vinné klobásy
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 6 ks vejce
  • 6 lžic smetany
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 snítky listové petržele
Článek

Postup

01.

Vinnou klobásu rozdělte na poloviny. Každou z nich stočte do volného šneka a křížem propíchněte dvěma ostrými špejlemi. Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody. Když voda začne vřít, ztlumte plamen a postupně v ní krátce spařte klobásy – každou nechte ve vodě asi 30 sekund, až zpevní a zbělá. Vylovte na talíř a nechte oschnout.

02.

Klobásové šneky lehce poprašte moukou. Ve velké pánvi na středním plameni rozpalte polovinu sádla. Opečte klobásu z jedné strany do barvy a obraťte.

03.

V hrnečku prošlehejte 3 vejce, polovinu smetany, osolte a opepřete. Vlijte na pánev ke klobáse a zvolna smažte, až vejce ztuhnou. Stejným způsobem usmažte i druhou klobásu. Podávejte s dobrým chlebem, posypané čerstvými bylinkami.

A co vy, také na Vánoce podáváte vinnou klobásu? 

Související témata:

Načítám