Článek
Postup
01.
Nejprve očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na stejně velké kusy. Pokud máte zelený chřest, odkrojte jen konce, pokud máte bílý, je nutno jej oloupat až k hlavičkám. Mladý hrášek překrojte na poloviny a kuřecí prsa pokrájejte na menší kostky. Rozpalte si na pánvi trochu slunečnicového oleje (nejlépe ve woku, pokud wok nemáte, použijte silnostěnnou pánev), olivový se nehodí a přilijte polovinu množství kokosového mléka.
02.
Až se mléko zahřeje, přimíchejte červenou kari pastu. Kokosové mléko částečně potlačí ostrou chuť, pokud se ale bojíte, dejte jí méně, později můžete kari ještě dochutit. Přilijte 100 ml vývaru, rybí omáčku a přidejte hnědý cukr. Důkladně rozmíchejte a vhoďte kuřecí kousky. Stáhněte plamen na střední ohřev a po chvíli přidejte pokrájenou zeleninu. Přilijte zbytek mléka a vařte, dokud se omáčka o třetinu nezredukuje. Pokud se vám zdá kari málo slané, lze přilít trochu rybí omáčky, ta nahradí sůl. Podle chuti přidejte chilli papričku. Do hotového jídla přidejte už jen nasekanou čerstvou bazalku a koriandr se strouhaným zázvorem.
03.
Jako přílohu si připravte rýži typu basmati. Rýži propláchněte a dejte do hrnce s vodou 1:3. Vařte asi 15–17 minut na mírném plameni, dokud se voda neodpaří a rýže není měkká.