Článek
Postup

Nejdřív si připravte všechny ingredienceFoto: Petr Makovička
01.
Jako první začněte nádivkou. Její příprava vám zabere asi 15 minut. Nasekejte si vlašské ořechy a švestky nadrobno, menší cibuli na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm cibuli zesklovatět, přidejte ořechy, švestky a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Ořechy, cibuli i švestky nasekejte nadrobnoFoto: Petr Makovička

Cibulka, ořechy i švestky získají osmažením s vínem vynikající chuťFoto: Petr Makovička
02.
Vše podlijte kvalitním bílým vínem a nechte všechnu tekutinu vyvařit. Poté pánev odstavte z plotny a počkejte, až nádivka trochu vychladne. Nakonec přidejte sekanou petrželku a vejce. Důkladně promíchejte a můžete plnit řízky.

Do prochladlého základu na nádivku přimíchejte vejceFoto: Petr Makovička
03.
Řízky zlehka naklepejte přes mikrotenovou fólii a z obou stran osolte a opepřete. Na každý řízek naneste trochu nádivky a sviňte do rolády. Na závěr spíchněte párátkem.

Naklepávání přes fólii je šikovné: maso se tolik nepoškodí a pracovní místo zůstane čistěFoto: Petr Makovička
04.
Do pekáčku dejte trochu másla, cibuli pokrájenou na kolečka a oloupaný česnek v celku. Závitky poskládejte do pekáčku a dejte péct s bobkovými listy přiklopené na 180 °C asi na 45 minut. Maso během pečení pustí spoustu šťávy, jíž v pravidelných intervalech závitky polévejte.

Naklepané plátky pokryjte vrstvou nádivky, zaviňte a spíchněte párátkemFoto: Petr Makovička
05.
Po 45 minutách vyndejte pekáč z trouby, maso na chvíli odložte stranou a do výpeku zamíchejte 2 lžičky mouky. Mouku důkladně rozmíchejte a maso vraťte do pekáčku. Dejte odklopené ještě na 15 minut do trouby. Šťáva z masa se zahustí a maso se na povrchu trochu opeče. Kdyby pro vás šťáva byla moc hustá, zřeďte ji trochou vývaru nebo vína.

Měkké maso vyndejte z výpeku a ten lehce zahustěte moukouFoto: Petr Makovič ka
06.
Jako příloha jsou ideální jednoduché šťouchané brambory s jarní cibulkou. Jak na ně? Zatímco se maso peče, brambory očistěte a dejte vařit do osolené vody. Po uvaření je rozmačkejte s trochou másla, dochuťte a přimíchejte pokrájenou jarní cibulku.

Šťouchané brambory nemusíte vyrábět nijak složitěFoto: Petr Makovička
Tip: Jestli se bojíte, že bude kýta moc suchá, přidejte do nádivky opečenou slaninu a pak do ní ještě masové roládky zabalit. Místo švestek lze užít sušená jablka, rozinky nebo meruňky. Do nádivky můžete přidat hrst šalvěje.

Vynikající oběd je na stoleFoto: Petr Makovička
Nechce se vám párat s jednotlivými závitky? Udělejte si vepřovou roládu s míchanými vejci a hráškem nebo zkuste recept na italskou porchettu, roládu z pečeného bůčku.