Článek
Postup
01.
V míse smíchejte prosátou mouku se studeným máslem nakrájeným na kousky a udělejte drobenku. Po spojení másla s moukou přidejte rozšlehaná vejce a rychle zpracujte v těsto – čím déle budete hníst, tím bude těsto tužší, což není žádoucí. Dejte do lednice na hodinu odpočinout zabalené v mikrotenové fólii.
02.
Připravte si keramickou nebo jinou formu s vroubkováním o průměru 24 cm a těsto vytlačujte prsty od středu směrem do stran. Nezapomeňte těsto vytlačit až nahoru do krajů. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a fazolemi, které papír zatíží, aby se těsto nenafouklo.
03.
Dejte péct do předem vyhřáté trouby na rozpálený plech při 200 stupních Celsia na 10 minut. Těsto dostane od rozpáleného plechu tepelný šok a dno nebude navlhlé. Po deseti minutách odstraňte papír a pečte ještě dalších 10 minut.
04.
Připravte si slanou náplň. Slaninu pokrájejte na kusy a dejte na pánev opražit – můžete přidat i trochu oleje, pokud není dostatečně prorostlá. V míse smíchejte vejce se strouhaným sýrem a crème fraîche nebo tuto francouzskou tučnou smetanu nahraďte „naší“ smetanou ke šlehání a mlékem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a mletým pepřem. Přidejte opečenou slaninu, nalijte na předpečený koláč a dejte zapéct do trouby na dalších 40 minut při 180 °C.
05.
Po vyjmutí z trouby nechte koláč dojít a nejlepší je servírovaný ještě teplý. Výborný je s rukolou a kolečky červené cibule.
Další tipy
Lotrinský koláč pochází z východní části Francie a patří k Francii asi jako pizza k Itálii. Do původního koláče patří chlebové těsto, které se dnes nahrazuje tím křehkým, a crème fraîche, ale můžete použít i tučnou smetanu. Pokud se chcete přiblížit původní verzi, sáhněte po téhle dobrotě.
Máte raději zdravější těsto? Zkuste ho připravit z 250 g špaldové mouky, 125 g másla, 100 ml ledové vody a špetky soli. Postupujte stejně jako u klasického těsta. A tip pro ty, kteří nemají tolik času nebo se jim nechce dělat s těstem – použijte klasické listové.
Na quiche můžete použít jakoukoli jinou náplň. Výborná kombinace je s kozím sýrem a hruškami nebo s lososem, smetanou a bylinkami. Podávejte s dobrým bílým vínem a čerstvým jednoduchým salátem.