Článek
Postup
01.
Vepřovou panenku očistěte a nízké konce panenky odkrojte tak, aby byl celý kus masa stejně vysoký. Ze zbylých konců panenky připravte faš (může to být různá míchanina, v tomto případě půjde o maso a smetanu). Skrojky rozemelte na kaši pomocí tyčového mixéru nebo v mlýnku na maso. Do faše přidejte asi 50 ml smetany, osolte a opepřete. Faš by měla mít podobnou konzistenci asi jako paštika.
02.
Chleba rozkrojte a odřízněte z něj co nejtenčí plátek. Ten s pomocí síta nad hrncem s vroucí vodou napařte. Chléb musí být vlhký, ne mokrý! Takto připravený plátek pomažte faší a poklaďte fazolkami. Na kraj položte osolenou a opepřenou panenku a celé zatočte. Pokud vám bude chleba přesahovat, odkrojte ho.
03.
Celou roládu dejte opéct na pánev, aby bylo pečivo na povrchu křupavé. Opékejte ze všech stran, dokud povrch nezezlátne. Poté předehřejte troubu na 180 °C a dejte maso na asi 15 minut péct. Po osmi minutách rolku otočte na druhou stranu. Pokud budete mít menší rolky, stačí méně času. Maso by uvnitř mělo zůstat šťavnaté a růžové.
04.
Brambory zbavte slupky a uvařte v osolené vodě. Rozmačkejte je pomocí šťouchadla na jemnou kaši s lučinou, přidejte smetanou a máslo. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí. Kaše by měla mít krémovou konzistenci. Podle potřeby přidejte smetanu.
05.
Na salát budete potřebovat syrovou červenou řepu. Při její přípravě si dejte pozor, řepa obarví vše, čeho se dotkne. Řepu nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a opepřete a podle chuti přidejte majonézu a křen. Před podáváním vychlaďte v ledničce.