Článek
Postup
01.
Připravte si velký hrnec, guláše je opravdu hodně a nají se celá rodina. Nejdříve si nachystejte všechny suroviny dopředu. Houby namočte nejméně jednu hodinu před vařením do studené vody, aby změkly. Dejte vařit vodu a spařte rajčata. Jak? Na špičce nařízněte ostrým nožem slupku do kříže a pomocí lžíce je ponořte na 30 vteřin do vroucí vody. Slupka se uvolní a bude se snadno loupat. Papriky zbavte jádřinců a zrníček, nakrájejte je na drobné kostičky, stejně tak i brambory, houby, cibuli a rajčata.
02.
Maso omyjte a nakrájejte na kostky, tuk zbytečně neodkrajujte, guláš tak bude mít lepší chuť. V hrnci rozpalte olej a zpěňte cibulku, až bude lehce chytat barvu, přidejte prolisovaný česnek. Nechte chvilku restovat, ale ne moc dlouho, aby nezhořkl. Přihoďte maso, ale hned nemíchejte, pustilo by šťávu a spíše by se vařilo. Nechte ho chvíli restovat, než se zatáhne, a pak promíchejte. Nesolte – opět ze stejného důvodu, maso by pustilo šťávu. Zprudka orestujte a zaprašte mletou sladkou i pálivou paprikou – každý podle své chuti. Nechejte vysmahnout šťávu a potom zalijte vývarem. Paprika by se neměla dlouho smažit, mohla by zhořknout.
03.
Do směsi přidejte připravené na kostičky nakrájené brambory, papriky, rajčata a zvlhlé houby. Zalijte pivem, osolte, opepřete, přidejte kmín a přiklopte pokličkou. Stáhněte plamen na mírný var a nechte vařit zhruba dvě a půl hodiny, aby bylo maso měkké. Ke konci varu přidejte asi tři lžíce majoránky, během vaření by ztratila chuť. Guláš zahušťovat nemusíte, zahustí ho brambory, které se v hrnci rozvaří.
04.
Krásně vypadá servírovaný ve vydlabaném bochníku čerstvého chleba. A je to přitom jednoduché. Postačí menší chleba, kterému skrojíte vršek a schováte na pozdější „pokličku“. Bochník vydlabejte a nechte asi dvoucentimetrové okraje, aby guláš neprosákl. Můžete ještě ozdobit kolečky cibule a těsně před servírováním přiklopte chlebovou „pokličkou“.
Tip: Nejlepší je guláš druhý den, když se rozleží a všechny chutě a vůně se krásně propojí do sebe. Výborný je i jen tak bez ničeho. A k tomu samozřejmě dobře vychlazené pivo. To je pak jedna báseň.