Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Také pořád věříte, že je lilek dobrý leda tak pro vegetariány a že si na něm nemůžete nikdy pochutnat tak, jako na pořádném „fláku“ masa? Nebo byste ho rádi zkusili, ale nevíte, co si s tímhle druhem zeleniny vůbec počít? Máme pro vás tip, jak na něj!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks lilku
  • 50 g parmazánu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 2 ks vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 1 balení mandlových lupínků
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Zálivka
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Příloha
  • 1 kg brambor
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
K podávání
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • 6 ks cherry rajčat
Článek

Postup

01.

Omyjte lilek a nakrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky – neměly by být příliš tlusté, aby se lilek dobře udělal, a ani příliš tenké, při namáčení do těstíčka by se zase trhal. Rozložte plátky na větší tác a posypte solí – z lilku se musí „vypotit“ hořká šťáva. Nechte ho odpočívat pár minut, osušte papírovou utěrkou a postup zopakujte z druhé strany lilku. Kolečka důkladně osušte, aby těstíčko dobře drželo.

Foto: Petr Makovička

Lilek nakrájejte, posolte a nechte vypotitFoto: Petr Makovička

02.

Vezměte si středně velkou misku, dejte do ní mouku, vejce, smetanu na šlehání, škrob, najemno nastrouhaný parmazán, rozdrcený česnek, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Nechejte těstíčko 15 minut odpočívat. Sýr v té době nabobtná, nasaje vlhkost a těstíčko zhoustne.

03.

Lilky je potřeba nejdříve předsmažit nebo ogrilovat, pokud nemáte gril nebo grilovací pánev (na tu není ani třeba dávat olej), bohatě postačí ta klasická. Lilky nechte lehce ztmavnout a odložte na talíř vedle.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Než lilky vychladnou, připravte si česnekové brambory. Nejlepší je varný typ A, který se nerozváří a není moučnatý. Brambory neloupejte, jen slupku vydrhněte od případných nečistot a hlíny kartáčkem. Pokrájejte na měsíčky, pekáč nebo plech vymažte trochou oleje a poskládejte je vedle sebe, posypte česnekovou solí a zakápněte ještě olivovým olejem. Dejte péct do trouby na asi 20 až 25 minut při teplotě 190 °C.

05.

Teď je čas na smažení lilků. Na pánvi rozpalte olej, neměl by ale být příliš horký, mandle se totiž rychle opraží a pak zčernají. Kolečka lilku nejprve obalte v těstíčku, nebojte se, že vypadá moc hustě, dobře na zelenině drží a neokapává. Postupujte obdobně jako u klasického řízku, z těstíčka dejte rovnou do mandlí. Pomocí prstů je „připlácněte“ a dejte lilky smažit.

Foto: Petr Makovička

Lilky ponořte nejprve do těstíčka a pak obalte v mandlíchFoto: Petr Makovička

06.

Na talíř si připravte oblohu z rukoly a na plátky nakrájených cherry rajčátek. Postačí, když je zakápnete olivovým olejem, osolíte a opepříte. K řízečkům a pečeným bramborám se jednoznačně hodí lehká zálivka v podobě zakysané smetany, ochucené drceným česnekem, solí a pepřem. Navrch můžete ozdobit sekanou pažitkou. Teď už jen zbývá krásně naaranžovat a pustit se s chutí do toho! A tipy navíc?

Přidejte do těstíčka smetanu, bude krásně nadýchané. Místo mandlí můžete použít třeba jiné sekané oříšky nebo nadrcené cornflakes. Obalovat můžete i jinou zeleninu, například cukety, papriky, celer, mrkev a jiné. Ty ale nemusíte grilovat jako lilek, můžete je použít syrové. Do těstíčka můžete přidat různé čerstvé bylinky a smažit i bez obalování v mandlích.

Pozor, lilek vždy dobře zpracujte, protože syrový je jedovatý! Poznáte to podle těžkého žaludku a problémů se zažíváním. Vejce vždy omyjte v teplé vodě, zbavíte se tím různých bakterií; rozklepávejte je nejdříve do misky vedle, mohla by být zkažená a museli byste začínat znova.

Varný typ brambor A je vhodný především jako příloha, do salátů a na vaření ve slupce. Není moučnatý, ale spíše lojovitý a nerozváří se.

Související témata:

Načítám