Článek
Postup
01.
Jako první si připravte směs na bramboráčky. Syrové brambory pořádně osušte a najemno nastrouhejte. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Zalijte mlékem, aby se vsáklo, ale brambory nesmí „plavat“. Utřete česnek a spolu s rozšlehanými vejci, majoránkou, solí, pepřem a moukou smíchejte s bramborami. Pokud dáte mouky méně, bramboráčky budou pěkně křupavé, jako rösti, jestli je chcete měkčí, dejte klidně 6–8 lžic mouky.
02.
Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo, množství tuku přizpůsobte druhu pánve – na pánev s nepřilnavým povrchem vám bude stačit tuku méně. Pomocí spodní strany lžíce tvořte malé bramboráčky. Neměly by se dotýkat. Opečte je po obou stranách dozlatova. Hotové dejte na papírový ubrousek a odsajte přebytečný tuk.
03.
Hermelíny vyndejte z alobalu a položte na plech s pečicím papírem. Povrch posypte čerstvě mletým barevným pepřem a dejte do trouby pod gril na 20 minut. Pokud nemáte gril, nechte je jen rozpéct při 180 °C asi 20 minut. Hermelíny můžete servírovat mezi bramboráčky nebo na nich, přelité brusinkovým kompotem. Ideální přílohou je čerstvě natočené pivo.
Další tipy
- Mléko se do brambor přidává proto, aby neztmavly. Bramboráčky by pak měly fialovo-hnědou barvu a vypadaly by divně.
- Nezapomeňte těsto pořádně osolit a opepřit! Místo barevného pepře a steakového koření můžete použít třeba červenou papriku, chilli nebo česnekovou sůl.
- Hermelín můžete nahradit i jiným sýrem. Například pivním, hermadurem nebo třeba syrečky. Ty ale doporučujeme rozpéct přímo na bramboráku nebo usmažit v těstíčku.
- Jestli vám nechutná brusinkový kompot, nebo ho prostě nemáte, zkuste česnekovo-jogurtový dip, do kterého můžete podle chuti přidat bylinky.
- Když vám dojde hladká mouka, dá se použít i polohrubá.
- Část brambor můžete nahradit najemno strouhanou cuketou, bramboráky budou chutnat zase jinak, stejně tak, pokud použijete místo oleje domácí sádlo.