Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Víte, že byste měli po zimě odlehčit jídelníček? Jestli se ale nechcete ládovat kuřetem na vodě nebo zeleninovými saláty, máme pro vás skvělý a netradiční tip! Upečte si tuhle vegetariánskou lahůdku! Navíc pokud patříte mezi „masožravce“, přidáte libové maso a dokonalý oběd nebo večeře jsou na světě!

45 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 ks brambor
  • 2 balení listového špenátu
  • 100 ml smetany na vaření 12%
  • 250 g balkánského sýru
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 ks lilku
  • 1 ks cukety
  • 1 ks celeru
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks mrkve
  • 4 ks paprik
  • 2 ks červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 svazku čerstvé pažitky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Čerstvý špenát vyperte a nechte okapat všechnu vodu. Brambory pořádně očistěte, ale slupku neloupejte. Rozpulte je a pomocí nožíku vykrojte středy, aby se vám do nich vešel špenát. Osolte je a dejte předpéct do trouby na 10 minut při 200 °C.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Zatímco se brambory pečou, připravte si pánev, dejte do ní okapaný špenát, nasucho spařte – trvá to jen pár minut a špenát pustí šťávu, přidejte smetanu a na plátky pokrájený česnek, osolte a opepřete. Stáhněte plamen a chvilku restujte, dokud se přebytečná tekutina nevypaří.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Brambory vyndejte z trouby a do jejich středu dejte špenátovou směs. Navrch rozdrobte balkánský sýr. Můžete pokapat olivovým olejem, ale není to nutné. Dejte nechte v troubě dopéct zhruba 10 až 15 minut při 180 °C, dokud sýr nezačne zlátnout.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Připravte si ostatní zeleninu. Ze všeho nejdříve pokrájejte lilky na plátky, osolte a nechte „vypotit“. Mrkev, petržel, celer a řepu omyjte a zbavte slupky. Na červenou řepu pozor, obarví vše, čeho se dotkne, je lepší používat umělohmotné prkénko a rukavice. Cuketu a řepu pokrájejte na kolečka, mrkev, celer, papriku a petržel na pruhy.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Řepu je potřeba upéct v troubě a trvá to podstatně déle, než u ostatní zeleniny. Pokud ji pokrájíte na opravdu tenké plátky – cca 3 milimetry, bude rychleji hotová, pozor ale, aby nebyly zas příliš tenké! Do zapékací misky nakapejte trochu olivového oleje, poskládejte řepu a na plátky pokrájený česnek. Osolte a dejte do trouby na 200 °C na zhruba 20 minut.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Na grilovací pánev (pokud nemáte, postačí obyčejná) dejte trochu olivového oleje a ogrilujte plátky zeleniny. Okořeňte solí a pepřem. Až bude povrch nahnědlý, vyndejte a přidejte k řepě v troubě. Zelenina bude krásně provoněná česnekem.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

07.

Nakonec si připravte lehký dip. Smíchejte zakysanou smetanu, můžete použít méně tučnou, s česnekovým kořením a pokrájenou pažitkou. Dochuťte pepřem. Vše naaranžujte na talíř a na ozdobu můžete zakápnout ještě olivovým olejem, posypat bylinkami. Přeji dobrou chuť.

A další tipy? Zeleninu můžete použít jakoukoliv podle chuti nebo sezony, výborná je třeba i pečená dýně.

Aby chuť dýně byla opravdu výrazná, zakápněte ji dýňovým olejem. Můžete přidat i různá semínka a oříšky, například dýňová, sezamová nebo mandle, a ochutit bylinkami.

Špenát na bramborách můžete vyměnit třeba za rajčata s bazalkou a mozzarellou nebo za kozí sýr s vlašskými ořechy a bylinkami, záleží jen na vaší chuti.

Lilky je třeba osolit, aby se vypotily, ale nepřehánějte to, aby nebyly přesolené.Ani „masožravci“ nemusejí být smutní! Takový dobře udělaný steak nebo biftek doplněný grilovanou zeleninou s pečenými brambory, jistě není k zahození!

Související témata:

Načítám