Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si uvaříte brambory ve slané vodě a dvě vejce natvrdo. Brambory po vychladnutí rozmačkejte a vejce nadrobno nakrájejte.
02.
Ve větším kastrolu začněte ohřívat mléko spolu s půlkou cibule, hřebíčkem a bobkovým listem, jakmile mléko začne bublat, ponořte do něj obě ryby a nechte 5 minut vařit. Poté je vyjměte, nechte chvíli vychladnout a zbavte kůže a kostí. Obě ryby nadrobno nasekejte. Mléko s cibulí už dále potřebovat nebudete.
03.
Druhou půlku cibule najemno nakrájejte a dejte osmahnout na másle do větší pánve. Až zesklovatí, přidejte pokrájené ryby, rozmačkané brambory a worcesterskou omáčku. Směs promíchejte dohladka a přidejte pokrájená vejce s nasekanou petrželkou. Směs dochuťte solí a pepřem. Odstavte z plotny a nechte úplně vychladnout.
04.
Mezitím si připravte trojobal. Hladkou mouku, strouhanku a rozšlehané vejce. Ruce si namočte ve studené vodě a tvarujte menší válečky, obalte v mouce, vajíčku a strouhance a pokládejte na olejem vymazaný plech. Pečte dozlatova, nejlépe pod grilem na 180 °C.
05.
Jako příloha se hodí jednoduchý svěží salát. Chřest očistěte a dejte na 10–15 minut (podle tloušťky) vařit s kolečkem citronu do osolené vody. Poté nechte vychladnout. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, přidejte našikmo pokrájené lusky mladého hrášku zbavené stopek a nakrájený chřest. Jako zálivku přidejte balzamikový ocet smíchaný s olivovým olejem dochucený čerstvě mletým pepřem, nasekanou petrželí a solí. Na talíři servírujte rybu se sladkou chilli omáčkou a lehkým salátem.
Všechny ingredience nasekejte opravdu najemno, velké kusy by byly příliš cítit.
Rybí prsty můžete i klasicky smažit, jsou šťavnatější, ale také o dost kaloričtější.
Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do těsta chilli papričku, k rybě se výborně hodí.
Prsty budou skvělé i s bramborovou kaší, hranolky nebo jen tak s pikantní zakysanou smetanou.
Další výhodou je, že si je můžete připravit den dopředu, těsně před podáváním je jen osmažíte nebo upečete.
Pečte je jen, než se kůrka zbarví dozlatova, těsto už tepelnou úpravou prošlo na pánvičce a po delším pečení byste ryby jen vysušili.
Nejlepší je sníst je co nejčerstvější, po skladování v ledničce kůrčička navlhne a změkne.
Skrz média je nám do hlavy vtloukáno, jak jsou ryby pro naše zdraví velmi prospěšné. Tak pojďte udělat něco málo pro zdraví, a zkuste třeba můj tip. Příprava vám zabere zhruba hodinku a půl i s chlazením.