Článek
Postup
01.
Odřízněte si větší kus mikrotenového sáčku a zabalte do něj sušenky. Rozdrťte je pomocí válečku nebo sklenice na malé kousky. V míse sušenkovou drť smíchejte s máslem a napěchujte do dortové formy o průměru 24 cm. Máslo by mělo být změklé, pokud jste ho nestačili vyndat z ledničky včas, rozehřejte ho v mikrovlnce.
02.
Vymíchejte si pomocí robotu nebo ručně tvarohovou náplň z pomazánkového másla, tvarohu, lučiny, cukru, citronové kůry a citronového krému. Krému můžete dát méně, záleží na tom, jak moc máte rádi kyselé. Protože náplň zřídne, je třeba ji zahustit želatinou, aby pak v ledničce dobře ztuhla. Připravte ji v hrnci podle návodu, nechte lehce zchladnout a opatrně zamíchejte ještě teplou do náplně.
03.
Troubu zahřejte na 180 °C a dejte samotné sušenkové těsto péci na deset minut. Hotový krém dejte zchladit do ledničky, než se vám upeče základ na dort. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout. Tvarohový krém rozprostřete na kakaový základ a povrch dortu uhlaďte. Nechte alespoň přes noc vychladit v ledničce.
04.
Připravte si limetky – nejlépe bio, pokud jste je nesehnali, důkladně omyjte a kartáčkem vydrbejte ty chemicky ošetřené. Nakrájejte je na co nejtenčí plátky a poklaďte jimi podle fantazie povrch dortu. Želatinu rozpusťte ve vodě, přidejte šťávu z citronu a cukr. Uvařte podle návodu na obalu. Pomocí lžíce polévejte povrch dortu rovnoměrně, aby vám nevznikaly „želatinové vrstvy“. Nechte chvíli ztuhnout, můžete ještě dozdobit snítkou čerstvé máty. Nakrájejte na díly, uvařte si třeba výbornou kávu nebo čaj a pozvěte kamarádky na návštěvu.