Článek
Postup
01.
Vepřový bůček očistěte a nakrájejte ho na tenké plátky. Všechny ingredience na marinádu dejte do misky a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pak s marinádou promíchejte maso a nechte aspoň hodinu stát, klidně ale přes noc. Tady platí, že čím déle, tím lépe.
02.
Mezitím se pusťte do přípravy omáčky. Smíchejte cukr s octem, rybí omáčkou, utřeným česnekem, podle chuti jemně nakrájenou chilli papričkou a trochou horké vody.
03.
Sezam lehce opražte nasucho na pánvi. Bylinky nasekejte nahrubo. V našich podmínkách nejčastěji dostanete koriandr a thajskou bazalku, pokud ale máte možnost sehnat asijských bylin víc, tím lepe! Kedlubnu a mrkev nakrájejte na velmi tenké nudličky, dobře na to poslouží škrabka na zeleninu julienne. Ledový salát nakrájejte na tenké proužky a vše smíchejte. Salát je hotový.
04.
Namarinované plátky vepřového masa opečte na grilu, pro autentičnost je nejlepší použít dřevěné uhlí, které masu dodá tu správnou vůni. Vystačíte si ale i s rozpálenou pánví a lžící oleje pro začátek, než maso pustí svůj tuk. Maso grilujte opravdu dokřupava!
05.
Mezitím připravte podle návodu na obalu rýžové nudle bún. Ty často stačí jen zalít vroucí vodou a nechat chvíli odstát. Po slití je propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření a vlastní teplotou se nedodělaly až příliš.
06.
Grilované maso podávejte posypané praženým sezamem, s nudlemi, zeleninovým salátem a omáčkou, do které si každý namáčí kousky masa podle chuti.
Vietnamská kuchyně je tak různorodá, zdravá a chutná! Ochutnejte i další speciality a dejte si třeba kuřecí polévku pho, svěží vietnamský salát z mrkve a kedlubny, jarní závitky bez smažení nebo plněné bagety bánh mì.