Článek
Proti smutku a špatné náladě pomáhá pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu. Pokud na něj ale nemáte čas nebo počasí nepřeje venkovním dobrodružstvím a procházkám, je načase zavítat do kuchyně. Aby vás nedostihly podzimní chmury, zaměřte se především na jídelníček.
Losos, semínka, ořechy
Máte-li sklony k úzkostem a depresivním myšlenkám nebo jste pod náporem stresu, myslete na dostatek omega-3 mastných kyselin. „Mezi potraviny bohaté na omega-3 patří především ryby, jako jsou losos, tuňák nebo makrela. Najdete je ale také ve vlašských ořeších, lněných a chia semínkách nebo některých mléčných výrobcích,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová. Tuky omega-3 pomáhají mírnit také již vzniklé deprese nebo úzkostné stavy a zejména u žen v menopauze přispívají ke zvýšení hladiny serotoninu, hormonu dobré nálady.
Ať to kvasí!
Rovněž je třeba pečovat o střevní mikrobiom. Nejenže posiluje imunitu, ale ze střev pramení i dobrá nálada a psychická odolnost. Pro správné fungování mikrobiomu jsou důležité prebiotické potraviny. Prebiotika vám zajistí některé druhy ovoce (banány, jablka), zelenina (cibule, česnek, chřest), luštěniny (čočka, fazole), celozrnné pečivo nebo ovesné vločky. Vsaďte také na kysané mléčné výrobky a kvašené zelí. Ze sýrů jsou vhodné brynza, čedar a zrající sýry.
Ryby místo sluníčka
Melancholická nálada přichází na podzim především kvůli ubývajícímu slunečnímu svitu. Díky UV záření se v lidské kůži tvoří vitamin D, jak ale přibývá šedivých dní, v těle je ho nedostatek a psychická vyrovnanost oslabuje. Počasí ovšem neovlivníte, proto je třeba dbát na zvýšený příjem vitaminu D ve stravě. „Mezi dobré zdroje patří tučné mořské ryby, případně je vhodné tuto látku suplementovat ve formě kvalitních doplňků stravy,“ radí Monika Bartolomějová.
Krůtí maso se špenátem
Na stres, obavy a depresivní nálady platí minerál selen. Ten je hlavně v krůtím, kuřecím a hovězím mase, para ořeších, vejcích nebo špenátu. „Selen má stimulační účinek na imunitní systém a uplatňuje se také v ochraně před oxidativním stresem, který je zapříčiněný volnými radikály a projevuje se zejména vyčerpáním a chronickou únavou,“ vysvětluje lékař Bohumil Ždichynec. Na stole by vám neměla chybět ani selen obsahující řepa a brokolice.
Citrony a papriky
Na podzim nesmí chybět potraviny bohaté na vitamin C. Pomáhají nejen imunitě, pozitivně působí také na centrální nervový systém a zvyšují produkci serotoninu. Citrony nebo pomeranče jsou jako zdroj céčka klasika, zkuste ale i rakytník, šípek, kiwi nebo papáju. Konzumujte je ideálně celé, nejen ve formě šťáv, ať tělu dopřejete i dostatek vlákniny prospívající střevní pohodě.
Vnitřnosti, vepřové, brambory
Na nervový systém působí blahodárně vitaminy skupiny B. Například vitamin B1 (thiamin) pomáhá proti pocitům únavy. Dopřejte si ho denně, protože jeho zásoby v těle likviduje pravidelné popíjení čaje a kávy a jeho potřeba při stresu nebo námaze stoupá. Najdete ho v neloupaných obilovinách (pohanka, quinoa, jáhly), vepřovém mase, kvasnicích, oříšcích nebo luštěninách. Duševní klid, vyrovnanost, životní energii, ale třeba i klidný spánek zaručí zdroje vitaminu B3 (niacin). Jezte proto vnitřnosti, brambory, mrkev a listovou zeleninu.
Koření, česnek, cibule
Nezapomínejte ani na koření. Prohřeje, působí antibakteriálně a zahřeje i na duši. Zásobte se skořicí, zázvorem, pepřem, paprikou a chilli, dobře poslouží i obyčejná cibule, česnek nebo pórek. Zkuste také recepty s exotickým šafránem – zahání noční můry a únavu a zmírňuje i návaly úzkosti a lehké deprese.
Jak si zlepšit náladu? Pobývejte na čerstvém vzduchu. A jestli máte zahradu, využijte čas ke zpestření jídelníčku. Září na zahradě: Vysejte zeleninu, kterou sklidíte ještě teď na podzim