Článek
Podobný recept najdete ve starších kuchařkách pod názvem „naháč z Vysočiny“. Původně jsem si myslela, že je to kvůli tomu, že v náplni najdete jenom maso bez dalších surovin. Když jsem se ale zadívala na průřez hotových závitků, napadla mě i jiná teorie v hlavní roli s holou zadnicí. Tak nebo tak, jsou opravdu výborné.
Postup
01.
V míse dobře promíchejte mleté vepřové maso, sůl, pepř, špetku drceného kmínu, hořčici a smetanu, až vznikne kompaktní směs neboli fáš.
02.
Vepřovou kýtu nakrájejte tak, abyste získali velké plátky: ostrým nožem nakrojte plátek široký asi půl centimetru, ale nedokrojte. Posuňte nůž o dalšího půl centimetru a odkrojte. Vznikne plátek, který se dá otevřít jako kniha a je dostatečně velký, abyste ho později pohodlně naplnili a zavinuli. Takhle nakrájejte celý kus masa, měli byste získat 5–6 plátků masa.
03.
Plátky masa zlehka naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Položte je před sebe tak, aby strana, kde je „hřbet knihy“ ležela nahoru. Z masové fáše vytvořte dva válečky, umístěte je ke stranám plátků a z obou stran zaviňte směrem ke středu, výslední tvar by měl připomínat jakési brýle. Závitky zajistěte provázkem.
04.
Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte chvíli stranou. Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej a závitky opečte ze všech stran dohněda. Vyjměte je na chvíli stranou a do uvolněné pánve vsypejte cibuli. Osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a míchejte. Uvolňujte přípečky ze dna a opečte ji do světle hnědé barvy, poté přidejte lžičku hořčice a krátce ji v základu rozmíchejte.
05.
Do pánve vraťte opečené závitky, podlijte je vývarem, přiklopte pokličkou a zvolna duste doměkka, potrvá to asi 45 minut. Nakonec omáčku propasírujte přes sítko, vraťte do hrnce, přidejte klidně smetanu, pokud vám nějaká zbyla v kelímku, a krátce prohřejte. Podávejte s jemnou bramborovou kaší a lehce glazovanou zeleninou.
06.
Na glazovanou zeleninu očistěte mrkev a nakrájejte ji na delší špalíčky. V rendlíku zahřejte máslo a mrkev krátce opečte. Přidejte špetku soli, cukr, citronovou šťávu, snítku čerstvého tymiánu a 2–3 lžíce vody. Mrkev míchejte do doby, než se voda odpaří a mrkev se začne obalovat lesklou máslovou glazurou. Ke konci přidejte i cukrový hrášek, tomu postačí ke změknutí krátká chvíle.
Udržte tvarovou jednotu a jako sladkou tečku připravte jednoduché palmiers z listového těsta. Ale skvělá bude i klasická mramorová bábovka.