Článek
Postup
01.
Vepřové maso nakrájejte na kostky, osolte a na oleji osmahněte dozlatova. Maso vyjměte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a rovněž dozlatova osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když je skoro hotová, přidejte prolisovaný česnek a uzenou papriku. Promíchejte, nechte rozvonět a podlijte asi 250 ml vody nebo hovězího vývaru. Maso vraťte zpět, přidejte plechovku krájených sterilovaných rajčat a nechte asi 50 minut dusit doměkka.
02.
Mezitím si připravte knedlíčky. Všechny uvedené suroviny smíchejte vidličkou, podle potřeby přidejte jednu až dvě lžíce studené vody. Hotové těstíčko je spíš tužší konzistence. Vytvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Do guláše přidejte na kousky nakrájenou červenou papriku, promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vývaru nebo vody. Knedlíčky se zavařují přímo v guláši: vložte je do probublávající omáčky (tak, aby nebyly ponořené, jinak by se zbarvily), přiklopte poklicí a ještě asi 10 až 15 minut dovařte, dokud nejsou hotové.
Jak často děláte guláš? Vaříte jen klasiku, nebo rádi zkoušíte různé obměny?