Hlavní obsah
3,3
(40)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Klasický guláš se dělává z hovězího masa, ale i vy už jste ho asi zkusili připravit z vepřového. Přidejte protentokrát uzenou papriku a jako přílohu podávejte bylinkové knedlíčky. Určitě to bude vítaná a oblíbená obměna.

25 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g vepřové plece
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 2 ks červené papriky
  • 1 lžička soli
Knedlíčky
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Vepřové maso nakrájejte na kostky, osolte a na oleji osmahněte dozlatova. Maso vyjměte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a rovněž dozlatova osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když je skoro hotová, přidejte prolisovaný česnek a uzenou papriku. Promíchejte, nechte rozvonět a podlijte asi 250 ml vody nebo hovězího vývaru. Maso vraťte zpět, přidejte plechovku krájených sterilovaných rajčat a nechte asi 50 minut dusit doměkka.

02.

Mezitím si připravte knedlíčky. Všechny uvedené suroviny smíchejte vidličkou, podle potřeby přidejte jednu až dvě lžíce studené vody. Hotové těstíčko je spíš tužší konzistence. Vytvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Do guláše přidejte na kousky nakrájenou červenou papriku, promíchejte a podle potřeby přilijte trochu vývaru nebo vody. Knedlíčky se zavařují přímo v guláši: vložte je do probublávající omáčky (tak, aby nebyly ponořené, jinak by se zbarvily), přiklopte poklicí a ještě asi 10 až 15 minut dovařte, dokud nejsou hotové.

Jak často děláte guláš? Vaříte jen klasiku, nebo rádi zkoušíte různé obměny?

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie14 953,08 kJ
Bílkoviny188,54 g
Tuky227,41 g
Sacharidy191,73 g
Sůl17,99 g
SAFA53,3 g
Vláknina45 g
Cukry60,15 g

Načítám