Článek
Postup
01.
Maso nakrájejte na kousky tak, aby byla masová vlákna na šířku kousků (čím kratší vlákna, tím křehčí a měkčí maso nakonec bude). V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte utřený česnek a co nejjemněji nakrájenou cibuli a nechte asi minutu zpěnit. Přidejte chilli omáčku, cukr, koření, omáčku teriyaki a citronovou šťávu. Přibližně pět minut provařte a nechte zchladnout. Pak do marinády naložte maso a nechte – nejlépe přes noc, nejméně však 1,5 až 2 hodiny – marinovat. Během této doby několikrát promíchejte.
02.
Kousky masa napíchejte natěsno na namočené špejle. (Když špejle v dostatečném předstihu namočíte do vody, předejdete jejich vznícení při grilování.) Grilujte ideálně přímo na žhavých uhlících. Špízy pravidelně pootáčejte, hotové jsou během osmi minut. Kdyby vám zbyla nějaká marináda, špízy jí během grilování potírejte.
03.
Zatímco se maso marinuje, připravte si omáčku. Arašídy nasekejte co nejjemněji a pak je utřete v hmoždíři, případně použijte mixér. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a arašídy na něm osmahněte. Přidejte tamarindový koncentrát a omáčku teriyaki. Nejlepší je použít klasickou indonéskou omáčku kecap manis, ta je u nás ale jen velmi těžko dostupná. Podle potřeby přidejte ještě asi 90 ml vody a trochu cukru na dochucení a svařte do krémové konzistence. Špízy podávejte s omáčkou a rýží nebo pečivem.
Máte rádi špízy, ale nemusíte maso? Vyzkoušejte zeleninové špízy s avokádovým chimichurri.