Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Maso očistěte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. V kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte olej. Do něj vložte maso, osolte, opepřete a opékejte dohněda.
02.
Mezitím očistěte a nakrájejte nadrobno mrkev a řapíkatý celer, cibuli nakrájejte najemno. Když maso začne zlátnout, přidejte zeleninu a nechte zlehka opéct. Přidejte sušené houby.
03.
Když je maso hotové, zasypte jej rýží a promíchejte. Podle chuti přidejte kmín, někdo má rád i česnek nebo přidá hrst mraženého či čerstvého hrášku. Zalijte 4 hrnky vody nebo vývaru (na 1 díl rýže přijdou 2 díly tekutiny), osolte a přiveďte k varu. Tip: 7 fíglů pro dokonalý vývar: Uvaříte si hovězí, kuřecí, nebo zeleninový?
04.
Když voda začne vřít, ještě jednou promíchejte a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina a rýže není měkká. Hotové rizoto promíchejte a podávejte – třeba s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou, jako se to dělávalo ve školní jídelně.
Nejrůznější pokrmy z rýže, zeleniny a případně i masa se dělají po celém světě. Máte-li rádi krémové italské rizoto, zkuste pórkové rizoto se ztraceným vejcem. Vynikající je i indicko-britská verze kedgeree: kari rizoto s lososem a vajíčky, klasická španělská paella mixta s krevetami, kuřetem, chorizem a mušlemi nebo můžete zkusit i asijskou smaženou rýži.