Článek
Postup
01.
Brambory a mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mrkvi to trvá o chvíli déle, takže pokud ji chcete mít úplně měkkou, dejte ji vařit jako první a brambory přidejte po 3–5 minutách varu.
02.
Mezitím si připravte maso. Plátky vepřového (hodí se krkovice nebo o něco sušší kotleta) naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Na horkém oleji v pánvi opečte z obou stran dohněda. Pak maso vyjměte.
03.
Ve výpeku zpěňte jemně nakrájené šalotky nebo 1 malou cibuli. Podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Přidejte hořčici a asi 75 ml vody nebo masového vývaru. Metličkou hezky rozmíchejte a vraťte maso. Pod poklicí duste asi 15 minut doměkka.
04.
Brambory s mrkví sceďte, přidejte máslo a rozšťouchejte. Vmíchejte jemně nasekanou nať z jarní cibulky, která se horkostí brambor a mrkve lehce spaří.
05.
Barevné šťouchané brambory podávejte s masem a hořčičnou omáčkou – jemně nasládlá chuť mrkve se s jemně kořeněnou chutí omáčky perfektně doplní.