Článek
Postup
01.
Maso očistěte od blan a přebytečného tuku a pokrájejte na kousky. Nechcete-li přidávat další sádlo, tuk z masa pokrájejte nadrobno a nechte ho pomalu vyškvařit – získáte tak nejen chutný základ na restování jídla, ale i křupavé škvarky (ty z pánve ale vyndejte). Maso pak ze všech stran zprudka orestujte na vyškvařeném nebo zakoupeném sádle či jiném tuku a děrovanou vařečkou ho vyndejte z pánve.
02.
Mezitím si najemno pokrájejte cibuli a nechte ji zesklovatět na výpeku z masa. Přidejte na proužky nakrájené papriky (barvy klidně namíchejte), ještě chvilku restujte a zasypejte nasekaným česnekem a mletou paprikou. Promíchejte, do pánve vraťte maso a ihned zalijte takovým množstvím vody, aby bylo téměř ponořené.
03.
Přidejte i bobkový list, špetku kmínu, lžičku soli a polovinu pořádně vyčištěného citronu – jeho kůra a dužina dodají pokrmu skvělou příchuť. Přiklopte pokličkou a vařte 30 až 40 minut do změknutí. Čas od času zkontrolujte, jestli je v pánvi dostatek tekutiny. Kdyby jí bylo naopak moc, na závěr jídlo zprudka povařte bez pokličky, aby omáčka zhoustla.
04.
Vyndejte bobkový list a citron, ze kterého ještě vymačkejte dužinu, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podle chuti zjemněte kysanou smetanou – já jsem dala asi půl kelímku. Podávejte s bramborovými noky, nudlemi, rýží nebo knedlíkem.
Tip: Pro pikantnější chuť přidejte do omáčky špetku chilli nebo pálivou papriku. Také ji můžete zahustit a dochutit trochou rajčatového protlaku.
Také v podobných omáčkách vždy marně hledáte zeleninu?