Článek
Postup
01.
Nejprve je třeba uvařit vepřové jazyky. Důkladně je omyjte a vložte je spolu s očištěnou mrkví, petrželí, jednou celou cibulí, bobkovými listy, novým kořením, jalovcem, celým pepřem a lžičkou soli do tlakového hrnce. Ten doporučuji použít, jinak byste jazyky museli vařit několik hodin. Vše zalijte vodou, hrnec zaklopte a jazyky duste asi 90 minut doměkka, je-li třeba, klidně i déle.
02.
Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a následně je oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vývar sceďte, zeleninu a koření z vývaru už nebudete potřebovat.
03.
Nyní je čas na omáčku. V jiném hrnci orestujte na lžíci másla najemno nasekanou druhou cibuli. Až začne zlátnout, zarestujte do ní hladkou mouku a asi 1 lžíci směsi koření na divočinu. Samozřejmě můžete použít i jednotlivé divoké koření a bylinky. Vznikne jíška, kterou postupně zalévejte scezeným vývarem z jazyků, až do ideální konzistence omáčky.
04.
Omáčku vařte asi 10 minut a pak do ní vlijte smetanu a přidejte nakrájené jazyky, vše ještě krátce provařte a dosolte. Můžete servírovat s brusinkovou zavařeninou. Jako příloha se hodí vařená rýže.
Pokud upřednostníte jako přílohu knedlík, udělejte si ten domácí houskový, který se zaručeně povede!