Článek
Kýtu si nechte rozporcovat na šál a ořech. Z té vcelku by se vám špatně krájel plát na roládu – maso by se rozpadalo a to by komplikovalo svazování. Ideální na roládu je pouze šál. Já jsem ji ale dělala z ořechu a také to jde, jen se plát dělá trochu hůř. Pokud si na krájení netroufáte, rovnou požádejte řezníka.
Postup
01.
Budete-li maso krájet sami, první krok je nejsložitější: vezměte válec masa a opravdu ostrý nůž s ostrou špičkou. Podívejte se na průřez svalem a představte si na něm spirálu: přesně podél této spirály totiž musíte maso po celé jeho šířce krájet. Roládu nařezávejte zásadně po vláknu masa, prostě odkrajujte tenký plát tak, jako byste maso rozbalovali.
02.
Hotový plát masa z obou stran naklepejte paličkou na maso, osolte a opepřete. Odložte bokem.
03.
Troubu zapněte na 170 °C. V kastrůlku rozehřejte kousek másla a rozklepněte do něj vejce. Přidejte nastrouhanou mrkev, hrášek a případně i další jemně pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Osolte, opepřete a přidejte jemně nasekané bylinky dle chuti (skvělá je pažitka, plocholistá petržel, tymián a rozmarýn). Vejce promíchejte a než je odstavíte z plotny, měla by být lehce krémová.
04.
Plát masa potřete ostřejší hořčicí. Rozprostřete na něj připravená vejce. Pokud je roláda příliš dlouhá, rozkrojte ji na poloviny a rolujte ji jako dvě menší, ušetříte si spoustu stresu při svazování. Maso srolujte a kuchyňským provázkem důkladně omotejte tak, aby roláda držela hezky pohromadě a náplň pokud možno nikde nečouhala ven.
05.
V pekáči na plotně rozehřejte sádlo a roládu (nebo dvě menší) postupně ze všech stran opečte dohněda. Vyjměte ji a odložte na chvíli bokem.
06.
Ve výpeku osmahněte nakrájenou cibuli, můžete přidat i utřený stroužek česneku nebo zbytek bylin. Vraťte maso do pekáče, podlijte asi centimetrovou vrstvou vody či vývaru, přiklopte horní částí pekáče nebo alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut, pak sejměte poklici, teplotu zvyšte na 200 °C a ještě asi 30 minut dopečte, podle potřeby podlévejte vodou či vývarem.
07.
Pokud máte raději šťávu zahuštěnou, po dopečení maso vyjměte, pekáč dejte na plotnu, zaprašte lžící hladké mouky a tu osmahněte. Podle potřeby podlijte vodou a ochuťte solí a pepřem, aby omáčka byla dostatečně výrazná.
08.
Podávejte s vařenými brambory a lehkým zeleninovým salátem.
Roládu si můžete připravit také z mletého masa. Nebo si ji dáte raději z hovězího? Nenechte se omezovat a jako náplň zvolte cokoliv, co najdete v lednici!