Článek
Postup
01.
Požádejte řezníka o kompaktní kus plece, ze kterého půjde udělat roláda. Nekupujte maso na tácku v supermarketu – nikdy ho neprohlédnete celé a spodní strana často skrývá nepříjemné překvapení. Maso omyjte, dobře osušte a umístěte na prkénko tak, aby užší strana směřovala k vám. Ostrým nožem ho nařízněte v jedné třetině výšky a rozevřete jako knihu. Další řez veďte z druhé strany ve druhé třetině výšky a opět otevřete: máte před sebou plát masa, který by měl být všude přibližně stejně vysoký. Jemně ho naklepejte a upravte do tvaru obdélníku.
02.
Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bylinky omyjte, osušte, oberte ze stonků a také nasekejte najemno. Fenyklová semínka rozdrťte a smíchejte s česnekem a bylinkami.
03.
Předehřejte troubu na 140 stupňů. Plát masa osolte, opepřete a pokryjte bylinkovou směsí. Z delší strany zaviňte roládu a svažte kuchyňským provázkem. Povrch jemně osolte, opepřete a posypte trochou fenyklových semínek. Vložte do pekáče, přidejte lžíci sádla a půl sklenice vlažné vody. Povrch zakryjte alobalem a zvolna pečte asi tři hodiny.
04.
Odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 180 stupňů a roládu dopečte do barvy – bude to trvat asi 30 minut. Často přelévejte výpekem, případně ještě podlijte vodou. Upečenou roládu nechte zchladnout a odstraňte provázky.
05.
Teplou roládu servírujte nakrájenou na plátky a přelitou výpekem s vařeným bramborem a zeleným salátem. Chcete-li ji podávat studenou, zabalte ji do alobalu a nechte v chladu odležet do druhého dne. Výpek uchovejte samostatně. Nazítří rozřízněte bagetu, potřete výpekem a obložte listy zelených salátů a tenkými plátky rolády.
Můj tip: Do obložené bagety můžete přidat i lžičku hořčice a kyselou okurku – bude pikantnější.
Děláváte masovou roládu? Čím ji plníte? Zkuste maso ochutit třeba mozzarellou.