Článek
Postup
01.
Česnek, bobkový list, pepř, polovinu soli a polovinu fenyklu rozdrťte v hmoždíři nebo sekáčku. Smíchejte s olivovým olejem a citronem, aby vznikla pasta.
02.
Vepřovou pečeni položte tukovým krytím nahoru do dřezu nebo velké misky a přelijte vroucí vodou, aby se tuk spařil – tak během pečení dosáhnete opravdu křupavé kůrky. Osušte a tukovou vrstvu ostrým nožem několikrát nařízněte. Maso potřete pastou, zbylou solí osolte a nechte asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě, maso se tak lehce namarinuje.
03.
Troubu zapněte na 200 °C. Do pekáčku k masu přidejte na osminky nakrájenou cibuli a osminky citronu. Maso potřete trochou olivového oleje, posypte zbylým fenyklovým semínkem a pečte asi 30 minut. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 1,5 hodiny. Pokud není kůrka dostatečně křupavá, ještě ji opatrně dopečte pod grilem.
Doporučujeme také lahodnou hamburskou pečeni na smetaně. A s čím pečete vepřové vy?