Hlavní obsah
3,6
(57)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pečené maso je skvělé, protože se dělá v troubě skoro samo. Čas, po který se peče, stojí za to věnovat přípravě nějaké dobré přílohy – a nemusí to být nutně jen zelí nebo špenát. Zkuste si na způsob špenátu připravit hvězdu podzimu, kapustu.

30 min.
Příprava
1 hod., 45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 900 g vepřové pečeně bez kosti
  • 70 g anglické slaniny
  • 5 g soli a pepře
  • 2 lžíce sádla
Kapustový špenát
  • 1/2 ks kapusty
  • 1 lžička soli
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
K podávání
  • 400 g bramborových noků
Článek

Postup

01.

Maso prošpikujte slaninou nakrájenou na tenké hranolky: dlouhým ostrým nožem do masa propíchněte hlubokou díru a do ní vsuňte špalíček slaniny. (Pokud si nejste jistí, podívejte se na fotonávod, jak správně špikovat maso.) Pak pečeni osolte a opepřete.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. V pekáči nebo kastrolu rozpalte sádlo a pečeni na něm ze všech stran opečte dohněda. Podlijte trochou vody a pečte asi 100 minut doměkka. Během pečení průběžně maso přelévejte výpekem. Podle potřeby doplňujte vodu, aby se šťáva nevypekla a nespálila. Máte-li rádi cibuli, klidně do pekáče hned zpočátku pečení přidejte jednu dvě cibule pokrájené na půlkolečka.

03.

Zatímco se maso peče, ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vrchní zavadlé listy kapusty odstraňte a zbylé listy rozeberte. Vykrájejte a odstraňte tuhý řapík a listy nakrájejte na nudličky. Vložte do vroucí vody a asi tři minuty vařte, aby kapusta byla hotová na skus. Pak ji sceďte a propláchněte v ledové vodě – jedině tak si zachová lehkou křupavost a zelenější barvu. Ze zchladlé kapusty vymačkejte přebytečnou vodu.

04.

V hluboké pánvi na troše oleje osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když začne na krajích zlátnout, přidejte utřený česnek, nechte minutku rozvonět a vložte připravenou kapustu. Pořádně promíchejte a chvíli prohřejte. Nakonec přilijte trochu smetany ke šlehání a ještě asi dvě minuty provařte, aby „špenát“ zjemnil.

05.

Upečené maso krájejte na plátky a podávejte s kapustou, bramborovými knedlíky či domácími bramborovými noky a přelijte výpekem. 

Máte rádi kapustu, ale nechcete ji podávat jakou součást hlavního chodu? Vaše strávníky okouzlí kapustová polévka s bramborem bez masa vhodná i pro děti nebo kapustová polévka s kari a arašídy.

Načítám