Článek
Postup
01.
Maso prošpikujte slaninou nakrájenou na tenké hranolky: dlouhým ostrým nožem do masa propíchněte hlubokou díru a do ní vsuňte špalíček slaniny. (Pokud si nejste jistí, podívejte se na fotonávod, jak správně špikovat maso.) Pak pečeni osolte a opepřete.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. V pekáči nebo kastrolu rozpalte sádlo a pečeni na něm ze všech stran opečte dohněda. Podlijte trochou vody a pečte asi 100 minut doměkka. Během pečení průběžně maso přelévejte výpekem. Podle potřeby doplňujte vodu, aby se šťáva nevypekla a nespálila. Máte-li rádi cibuli, klidně do pekáče hned zpočátku pečení přidejte jednu dvě cibule pokrájené na půlkolečka.
03.
Zatímco se maso peče, ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vrchní zavadlé listy kapusty odstraňte a zbylé listy rozeberte. Vykrájejte a odstraňte tuhý řapík a listy nakrájejte na nudličky. Vložte do vroucí vody a asi tři minuty vařte, aby kapusta byla hotová na skus. Pak ji sceďte a propláchněte v ledové vodě – jedině tak si zachová lehkou křupavost a zelenější barvu. Ze zchladlé kapusty vymačkejte přebytečnou vodu.
04.
V hluboké pánvi na troše oleje osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když začne na krajích zlátnout, přidejte utřený česnek, nechte minutku rozvonět a vložte připravenou kapustu. Pořádně promíchejte a chvíli prohřejte. Nakonec přilijte trochu smetany ke šlehání a ještě asi dvě minuty provařte, aby „špenát“ zjemnil.
05.
Upečené maso krájejte na plátky a podávejte s kapustou, bramborovými knedlíky či domácími bramborovými noky a přelijte výpekem.
Máte rádi kapustu, ale nechcete ji podávat jakou součást hlavního chodu? Vaše strávníky okouzlí kapustová polévka s bramborem bez masa vhodná i pro děti nebo kapustová polévka s kari a arašídy.