Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Vepřovou pečeni (použít můžete také třeba krkovici) podle potřeby zbavte přebytečných blan. Ze všech stran osolte a opepřete, v případě krkovice také zpevněte provázkem do úhledného válečku.
02.
V pekáči na plotně rozehřejte sádlo a váleček masa na něm ze všech stran zprudka opečte dohněda. Maso vyjměte.
03.
Ve výpeku zlehka osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kysané zelí a kmín a promíchejte. Podle toho, jak moc kyselé zelí máte v oblibě, ho případně nejdřív propláchněte ve studené vodě – zbavíte se tak části výrazné kyselosti až štiplavosti.
04.
Na zelí doprostřed pekáče usaďte opečené maso, podlijte asi 100 ml vody nebo vepřového či hovězího vývaru a vložte do trouby. Pečte doměkka asi dvě hodiny. Během pečení podle potřeby podlévejte vodou a nezapomeňte občas šťávou přelít i maso.
05.
Plátky masa se zelím podávejte s bramborovými nebo karlovarskými knedlíky.
Máte rádi podobné recepty? Vyzkoušejte vynikající omáčku z kysaného zelí se slaninou anebo rumunské sarmale: mleté maso se zelím a rajčaty. Skvělé jsou i maďarské masové kuličky pečené v zelí.