Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte, nakrájejte na měsíčky a dejte je do pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte rozmarýn, papriku a zakapejte olejem. Dobře promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
02.
Mezitím opláchněte a osušte vepřovou panenku. Nechte ji vcelku a obalte ji v plátcích slaniny.
03.
Když se brambory pečou už 20 minut, přidejte panenku a vše společně pečte dalších 20 minut.
04.
Mezitím na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte povidla, čtvrt lžičky skořice a špetku mletého hřebíčku. Vmíchejte vývar a směs osolte a opepřete. Poté ji asi 10 minut vařte na mírném ohni pod pokličkou.
05.
Omáčku stáhněte z ohně. Z trouby vyndejte brambory a rozdělte na talíře. Panenku nakrájejte na plátky. Uvnitř by měla být ještě růžová. Přidejte k bramborám a nakonec přelejte maso švestkovou omáčkou.
Vepřové šťavnaté maso si připravte taky jako rychlovku na kmíně nebo se pusťte do pravého jamajského jerku.