Hlavní obsah
3,1
(37)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Šťavnatá vepřová panenka s bramborami je upečená během chvilky. Se švestkovou omáčkou s voňavým kořením chutná dokonale.

40 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 600 g vepřové panenky
  • 80 g anglické slaniny
  • olej
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na omáčku
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 150 g švestkových povidel
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 špetka hřebíčku
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na dohotovení
  • 800 g brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, nakrájejte na měsíčky a dejte je do pekáčku. Osolte, opepřete, přidejte rozmarýn, papriku a zakapejte olejem. Dobře promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. 

02.

Mezitím opláchněte a osušte vepřovou panenku. Nechte ji vcelku a obalte ji v plátcích slaniny. 

03.

Když se brambory pečou už 20 minut, přidejte panenku a vše společně pečte dalších 20 minut.

04.

Mezitím na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte povidla, čtvrt lžičky skořice a špetku mletého hřebíčku. Vmíchejte vývar a směs osolte a opepřete. Poté ji asi 10 minut vařte na mírném ohni pod pokličkou. 

05.

Omáčku stáhněte z ohně. Z trouby vyndejte brambory a rozdělte na talíře. Panenku nakrájejte na plátky. Uvnitř by měla být ještě růžová. Přidejte k bramborám a nakonec přelejte maso švestkovou omáčkou. 

Vepřové šťavnaté maso si připravte taky jako rychlovku na kmíně nebo se pusťte do pravého jamajského jerku.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 493,94 kJ
Bílkoviny39,06 g
Tuky23,96 g
Sacharidy54,98 g
Sůl4,24 g
SAFA8,46 g
Vláknina4,44 g
Cukry22,85 g
Související témata:

Načítám