Článek
Postup
01.
Červené cibule a šalotky oloupejte a pokrájejte na čtvrtky (velké cibule na osminky). Hrušky rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Ve velkém hrnci si připravte směs vína, octa, skořice a cukru a zahřejte ji.
02.
Až bude směs zahřátá, ale nevařící se, přidejte cibule, šalotky, hrušky a rozinky a za občasného míchání nechte 45 minut jemně probublávat. Nakonec přidejte okapané perlové cibulky a nechte ještě 15 minut zvolna vařit. Hotové čatní nalijte do připravených sklenic a po vychladnutí vložte do lednice. Tam vydrží asi měsíc kdykoli připravené k jídlu!
03.
Všechny suroviny kromě mandlí vložte do kastrolu, na mírném ohni přiveďte k varu a za občasného míchání nechte probublávat asi 40 minut. Nakonec vmíchejte mandle, ještě chvilku lehce povařte a naplňte do sklenic. Stejně jako hruškové čatní v lednici vydrží asi měsíc.
04.
Příprava panenky je jednoduchá. Naložte ji do olivového oleje, přidejte hrubou sůl, čerstvě namletý pepř a jen několik málo lístků bylinek, které zrovna máte doma.
05.
Rozpalte pánev s trochou oleje. Ve chvíli, kdy je olej opravdu horký, vložte panenku nakrájenou na porce a ze všech stran ji zprudka opečte, aby se zatáhla. Trvá to asi 3 minuty. Poté panenku přendejte do pekáče a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na 8 minut.