Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Dnes se vrhneme na vepřovou panenku, ke které přidáme domácí hruškové a švestkové čatní. Tento recept vás naprosto nadchne!

Neuvedeno
Příprava
2 hod., 1 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
Hruškové čatní
  • 4 ks červené cibule
  • 7 ks šalotky
  • 190 g perlové cibulky
  • 500 g hrušek
  • 170 ml bílého vína
  • 140 ml balzamikového octa
  • 1 lžička skořice
  • 100 g hnědého cukru
  • 80 g rozinek
Švestkové čatní
  • 900 g švestek
  • 1 ks cibule
  • 7 cm čerstvého zázvoru
  • 300 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 140 g rozinek
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 ks skořice
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 20 g mandlí
Panenka
  • 400 g vepřové panenky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Červené cibule a šalotky oloupejte a pokrájejte na čtvrtky (velké cibule na osminky). Hrušky rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky. Ve velkém hrnci si připravte směs vína, octa, skořice a cukru a zahřejte ji.

02.

Až bude směs zahřátá, ale nevařící se, přidejte cibule, šalotky, hrušky a rozinky a za občasného míchání nechte 45 minut jemně probublávat. Nakonec přidejte okapané perlové cibulky a nechte ještě 15 minut zvolna vařit. Hotové čatní nalijte do připravených sklenic a po vychladnutí vložte do lednice. Tam vydrží asi měsíc kdykoli připravené k jídlu!

03.

Všechny suroviny kromě mandlí vložte do kastrolu, na mírném ohni přiveďte k varu a za občasného míchání nechte probublávat asi 40 minut. Nakonec vmíchejte mandle, ještě chvilku lehce povařte a naplňte do sklenic. Stejně jako hruškové čatní v lednici vydrží asi měsíc.

04.

Příprava panenky je jednoduchá. Naložte ji do olivového oleje, přidejte hrubou sůl, čerstvě namletý pepř a jen několik málo lístků bylinek, které zrovna máte doma.

05.

Rozpalte pánev s trochou oleje. Ve chvíli, kdy je olej opravdu horký, vložte panenku nakrájenou na porce a ze všech stran ji zprudka opečte, aby se zatáhla. Trvá to asi 3 minuty. Poté panenku přendejte do pekáče a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C na 8 minut.

Související témata:

Načítám