Článek
Postup
01.
Omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na plátky asi 2 cm silné. Klouby ruky maso jemně stlačte tak, aby vznikly úhledné medailonky. Osolte a opepřete je po obou stranách.
02.
Žampiony očistěte, podle velikosti nakrájejte – menší na čtvrtiny, větší na plátky silné asi 0,5 cm – a nechte chvíli stranou. Oloupejte stroužek česneku.
03.
Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na vyšší teplotu. Na malý talíř nasypejte lžíci mouky a velmi zlehka v ní obalte maso, přebytečnou mouku oklepejte. Medailonky vložte do rozpáleného oleje a opečte po obou stranách dozlatova, potrvá to celkem asi 5 minut. Opečené maso vyjměte, dejte chvíli stranou a udržujte v teple.
04.
Do pánve přidejte žampiony a také je opečte do barvy, potrvá to asi 3–4 minuty. K opečeným žampionům přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přilijte víno, vařečkou seškrábněte ze dna všechny chutné přípečky a nechte víno téměř vyvařit.
05.
Nakonec vlijte do pánve smetanu, vraťte do omáčky medailonky i se šťávou, kterou pustily, společně prohřejte ještě asi 2 minuty a ihned podávejte – jako příloha se hodí bramborová kaše nebo těstoviny.
Mohly by vám chutnat také vepřové výpečky na pivu s jablky nebo kotlety s rajčaty za deset minut.