Článek
Postup:
01.
Vepřovou panenku očistěte, opatrně ostrým odstaňte i bílou blánu na povrchu a svažte kuchyňským provázkem do úhledného balíčku. Povrch osolte a opepřete. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
02.
Do pánve nebo do většího kastrolu, který můžete dát do trouby, vlijte olej a rozpalte jej na vyšší teplotu. Vložte připravenou panenku a opečte z každé strany do světlehnědé barvy. Potrvá to asi 5 minut.
03.
Povrch potřete hořčicí, vložte do rozpálené trouby a nechte dopéct tak, aby teplota uvnitř masa byla 65-70 stupňů. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, nechte panenku v troubě přibližně 20-25 minut, podle velikosti. Můj kus masa vážil méně než půl kila a pekla jsem jej 18 minut.
04.
Hotovou panenku vyjměte z trouby, přikryjte a nechte alespoň pět minut dojít. Odstraňte provázek a podávejte nakrájenou na tenké plátky. Hned - třeba s domácími hranolky a majonézou, nebo později jako součást obložených mís či v sendvičích.
Vepřová panenka se dá připravit na mnoho způsobů: zkuste ji grilovanou s bramborami a petrželovou omáčkou nebo třeba ve slanině. A pokud jste dostali chuť na opravdový hovězí roastbeef, zde je návod, jak ho připravit krok za krokem.