Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Pro sytější jídlo můžete k mrkvi přidat i kousky brambor nebo celé baby brambůrky.

Mrkve dejte klidně celé kilo, trochu se speče a jako příloha je skvěláFoto: Eva Malúšová
02.
Česnek nasekejte a cibuli pokrájejte nadrobno.

Připravte si česnek a cibuliFoto: Eva Malúšová
03.
Maso z obou stran osolte, opepřete a poprašte kmínem a uzenou paprikou. Polovinu česneku a cibule rozložte do velkého pekáče, překryjte masem a posypejte druhou polovinou. Podlijte půl litrem vody, přiklopte a pečte 45 minut při 180 °C.

Polovinu rozložte pod a polovina na ochucené masoFoto: Eva Malúšová
04.
Poté plátky otočte, přidejte oloupanou a na menší kusy pokrájenou mrkev, zlehka osolte a posypejte zázvorem a pečte dalších asi 75 minut nebo dokud není mrkev i maso měkké.

Mrkev přidejte až později, stačí jí v troubě méně času než masuFoto: Eva Malúšová
05.
Mrkve poté vyndejte stranou. Teplotu v troubě zvyšte, nebo přepněte na gril, a maso nechte ještě chvíli odkryté opéct, než připravíte pyré. Mrkve jednoduše rozmixujte a případně dochuťte trochou citronové šťávy. Pokud jste přidávali brambory, ty rozmixujte spolu s mrkví nebo nechte v celku.

Upečenou mrkev rozmixujte nebo rozšťouchejte a případně dochuťte trochou citronuFoto: Eva Malúšová
06.
Pyré podávejte přelité šťávou a doplněné masem.

Když mrkev rozmixujete nebo rozšťoucháte mimo pekáč, zbude vám v něm i parádní výpekFoto: Eva Malúšová

Šťavnaté maso, silná šťáva a nasládlé mrkvové pyré tvoří výbornou trojkuFoto: Eva Malúšová
Baví vás originální přílohy? Zkuste i božskou sýrovou kaši s rozmarýnem nebo nastavovanou bramborovou kaši s cibulkou.