Článek
Postup
01.
Do hrnce nalijte vodu, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Pak v ní rozpusťte máslo. Přisypejte najednou všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne koule těsta. Když se na dně hrnce začne tvořit bílá vrstva, stáhněte z ohně.
02.
Těsto přendejte do mísy a míchejte, aby trochu vychladlo. Pak do něj postupně zapracujte jedno vejce po druhém. Vše důkladně prošlehejte. Hotové těsto napěchujte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte věnečky. Pečte je 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
03.
Hotové věnečky ještě horké podélně seřízněte, aby se z nich uvolnila pára, jinak by mohly spadnout. Nechte je chladnout a mezitím připravte krém.
04.
Do hrnce dejte žloutky, cukr a mouku. Vše pořádně prošlehejte. Do jiného hrnce nalijte mléko, vydlabejte do něj semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Horké mléko pak vlijte do žloutkové směsi a za stálého míchání přiveďte k varu – krém krásně zhoustne. Nechte ho zcela vychladnout.
05.
Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlého žloutkového krému. Věnečky naplňte krémem pomocí zdobicího sáčku. Přidejte plátky jahod a přiklopte. Nakonec můžete věnečky ještě ozdobit moučkovým cukrem.
Rádi byste si upekli věnečky a větrníky, ale nevěříte si? Přečtěte si rady, jak udělat odpalované těsto bez chyb. A jestli se vám nechce do žloutkového krému, udělejte si podle návodu pudinkový krém krok za krokem.