Článek
Postup
01.
Do rendlíku nalijte vodu, přidejte máslo a špetku soli. Když se začne směs vařit, přisypejte mouku a na středním ohni míchejte, dokud nevznikne hladké těsto a na dně hrnce se nezačne tvořit tenká bílá vrstva. Nechte trochu zchladnout.
02.
Vejce dobře prošlehejte. Pak začněte šlehat těsto. Pokud máte velký robot, zvolte nástavec na těsta. V případě ručního šlehače nasaďte hnětací háky. Do těsta postupně zašlehávejte vejce, dokud nevznikne kompaktní hmota. Těsto by nemělo být příliš řídké, jak ale poznáte, že je akorát? A co dělat, aby věnečky nepopraskaly? Odpověď a další tipy, jak na odpalované těsto, najdete zde.
03.
Naplňte těstem sáček s řezanou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte věnečky. Velikost si zvolte, jakou chcete, ty klasické z cukrárny mají průměr asi 8 cm. Věnečky stříkejte kousek od sebe, myslete na to, že se pečením trochu zvětší.
04.
Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut dozlatova. Zchladlé věnečky rozkrojte.
05.
Mátu rozmixujte s jednou lžící moučkového cukru najemno. Mascarpone vyšlehejte se smetanou a zbylou lžící moučkového cukru do hustého krému. Mátový cukr přimíchejte až nakonec.
06.
Nastříkejte krém na obě rozřízlé části věnečků. Na spodní část z nich položte vždy pár slabých plátků nektarinky a borůvky. Spojte obě části a nakonec lehce před podáváním pocukrujte.
Jsou dezerty z odpalovaného těsta ty, kterým nikdy neodoláte? Pak byste měli vyzkoušet i lahodné minivětrníky s pudinkovou náplní anebo věnečky se žloutkovým krémem a jahodami.