Hlavní obsah
4,6
(15)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ať už jste vegetariáni, nebo jen chcete trochu odlehčit jídelníček a přitom nehodláte absentovat na žádné grilovačce, máme pro vás tip, který vám budou závidět i všichni masožrouti: barevné zeleninové špízy s tempehem a avokádovou salsou.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 špízů
Špízy
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 1 klas kukuřice
  • 1 ks cukety
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
Chimichurri
  • 1 ks avokáda
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 ks limetky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks šalotky
  • 3/4 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Tempeh (skvělé je i marinované tofu nebo sýr halloumi), kukuřici, cuketu, papriku a cibuli nebo další zeleninu (předvařené brambory, cherry rajčátka, lilek) pokrájejte na podobně velké kostky a napíchejte na jehly.

02.

Špízy pořádně pokapejte olejem a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete i oblíbné bylinky, chilli vločky nebo grilovací koření.

03.

Pečte na grilu nebo v troubě z obou stran dozlatova.

04.

Zralé avokádo, bylinky (dala jsem oregano a petržel, ale skvělé jsou i máta a koriandr – prostě cokoli svěžího a zeleného), chilli papričku, limetovou šťávu, česnek, šalotku nebo jarní cibulku a sůl rozmixujte či nadrobno nasekejte na hladký krém a podle potřeby ho zřeďte vodou nebo kvalitním olejem.

Tip: Chimichurri se místo z avokáda tradičně připravuje z olivového oleje, takže ho klidně použijte jako tukový základ.

Tak co myslíte, dá se grilovačka zvládnout i bez masa?

Související témata:

Načítám