Článek
Velikonočními přípravami vás provázíme krok po kroku – zmínili jsme se o voňavém úklidu pomocí aviváže, přinesli jsme tipy na jarní dekorace i recept na nekynutý tvarohový mazanec. Kromě beránka, který je symbolem nevinnosti a čistoty, patří k Velikonocům i zajíček. V obchodech vidíte spousty čokoládových, roztomilý hebký tvoreček na vás mrká z kdejaké dekorace, tak proč si s ním nepohrát i v kuchyni? Nebudete na něj potřebovat žádnou speciální formu (stačí dortová nebo jakákoli kulatá) a trik s ušima zvládnete podle našeho fotografického postupu.
Jako na bábovku
Náš velikonoční zajíček nebude žádná chudinka, ale dobře živený macek, jehož velikost, rozuměj hmota, bude odpovídat klasické bábovce. Přemýšleli jsme, jaké těsto zvolit, a nakonec vyhrálo super jednoduché šlehačkové. Příprava vám zabere sotva pár minut, což je výhoda vzhledem k tomu, že si s upečeným korpusem budete ještě hrát.
- NA TĚSTO -
- 3 vejce
- 1 kelímek smetany ke šlehání (asi 200 g)
- 1,5 kelímku moučkového cukru
- 3 kelímky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- kůra z půlky citronu
- máslo na vymazání formy a mouka na vysypání
- NA OZDOBENÍ -
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru moučka
- 250 g smetanového sýra (typ Philadephia, Buko, Lučina)
- kokosové hoblinky
- dřevěná párátka
- 3 lentilky nebo jiné barevné bonbony na oči a nos
Vajíčka s cukrem šlehejte nejméně dvě minuty do pěny, pak snižte rychlost šlehače a pomalu přilévejte smetanu.
V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a směs pomalu přisypávejte k vaječné hmotě. Nakonec do těsta nastrouhejte kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu. Variabilně můžete přidat i vanilkovou esenci nebo zrníčka vanilky.
Dortovou formu o průměru 24 centimetrů vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut.
Upečeno. A co dál?
Vychladlý korpus zubatým nožem rozpulte. Je nutné, aby byly obě poloviny skutečně stejně velké – zjistíte to tak, že je postavíte vedle sebe řeznou stranou dolů. Bude-li jedna vyšší, spodní část opatrně seřízněte, aby půlky pěkně lícovaly.
Pod dvě k sobě přitlačené půlky korpusu složte pečicí papír tak, aby se dal hotový zajíček lehce přenést na podnos a papír zároveň moc nevyčníval a neupozorňoval na sebe.
V misce ušlehejte smetanový sýr s cukrem a máslem pokojové teploty dohladka. Krémem nejprve spojte půlky korpusu k sobě. Lžíci krému rozetřete v tenké vrstvě i na pečicí papír pod tělem zajíčka – nebude vám při další práci klouzat.
Ouška a to ostatní
Podle fotografie nařízněte dlouhým zubatým nožem obě zajíčkovy uši najednou. Jakmile je mírně odklopíte, objeví se obrys zajíčka i s hlavou.
Vykrojená ouška můžete jen tak postavit a zaklínit je za zajíčkovou hlavou, lepší však bude připevnit je párátkem.
Celého zajíčka včetně uší pomažte krémem. Nejlépe to jde příborovým nožem, u uší si pomozte lžičkou. Cílem je pokrýt celý korpus stejnoměrnou vrstvou tak, aby nevykukovala béžová místa.
Nakonec zajíčka ze všech stran posypte kokosovými hoblinami. Opět udržujte stejnoměrnou vrstvu. Na bocích, kde mají hobliny tendenci opadávat, se je nebojte jemně vmáčknout do krému. Nemáte-li hobliny, můžete případně užít i klasický strouhaný kokos, ale zajíček bude působit trošku vypelichaným dojmem. Drobné kousky kokosu udělají místy hrudky a nebudou tak efektně evokovat rozverný kožíšek.
Poslední krok je snadný – vdechněte zajícovi život očima a čumáčkem z bonbonů. Pak už může putovat na stůl, a jestli se do večera nesní, což je docela dobře možné, radši ho na noc dejte přikrytého mikrotenovým sáčkem do lednice. Máslo v krému by mohlo žluknout.
Dáte letos šanci zajíčkovi, nebo zvolíte beránkovou klasiku?